Maatwerk website

De perfecte website op maat
Speciale wensen verdienen speciale websites. Wij programmeren jouw website, CMS of koppeling van A-Z, precies zoals jij wilt.

Wat bedoelen we met een maatwerk website?

Wanneer je hele specifieke eisen aan een website hebt, kan het zijn dat bestaande CMS systemen zoals WordPress te beperkend zijn. In dat geval kan een website op maat uitkomst bieden. Deze websites worden “vanaf scratch” opgebouwd en geven daardoor de vrijheid om iedere gewenste functie te creëren. In de volgende situaties kan een website op maat bijvoorbeeld de ideale oplossing:

 • Je wilt een webshop starten en de producten op de website dienen geïntegreerd te zijn met je voorraadsysteem;
 • Je wilt data uit verschillende systemen combineren en presenteren op je website;
 • Je hebt veel verschillende gebruikersgroepen die allemaal andere data of input moeten kunnen geven;
 • Je wilt een speciale beheeromgeving voor je gebruikers waar zij meer kunnen dan gegevens aanpassen en instellingen aan of uit zetten.

Kort gezegd is een maatwerk website de beste oplossing zodra de gewenste functionaliteiten niet binnen een bestaand CMS systeem beschikbaar zijn of er gecompliceerde koppelingen met eigen databases of die van derde moeten worden gemaakt.

Bij een maatwerk website kan er daarnaast tijdens het visuele ontwerp vanuit de ideale situatie worden gedacht. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de beperkingen van dat een standaardthema met zich meebrengt. Dit is vooral fijn voor grotere websites waarbij verschillende delen van de website een andere uitstraling dienen te krijgen.

Een website op maat van Web Whales

Wanneer je graag een website door Web Whales wil laten bouwen, dan komen we altijd eerst even langs om jou en jouw bedrijf te leren kennen en jouw verhaal te horen. Op die manier kunnen we niet alleen meedenken, maar krijgen we ook meer feeling met jouw bedrijf en de eisen en wensen die je aan de nieuwe website stelt. We zullen daarnaast ook samen met jou nagaan of een website op maat wel de beste optie is om jouw online doelen te bereiken. Want hoewel een maatwerk website voor ons natuurlijk een mooie opdracht is, is een bestaand systeem voor jou stukken goedkoper. En vaak is er met zo'n bestaand CMS meer mogelijk dan je denkt.

Wanneer wij voor je aan de slag gaan, zullen we eerst het visuele ontwerp maken voor de belangrijkste pagina’s. Op basis hiervan kan de “front-end” van de website worden vormgegeven. Daarna zullen de technische processen schematisch worden uitgetekend. In deze fase wordt de werking van alle mogelijke functies en acties op de website besproken en uitgewerkt. Wanneer het voor de website ook belangrijk is om hoog in Google te scoren, worden ook de SEO aspecten vooraf uitgewerkt. Op die manier wordt ook de inrichting van de "back-end" duidelijk. Hierna begint de ontwikkeling van de website. Om de ontwikkeling te versnellen, gebruiken we hiervoor ons eigen framework met basisfuncties en enkele handige SEO-functionaliteiten.

Tijdens de ontwikkeling kan je meekijken op onze ontwikkelomgeving. Zo kan je tussentijds feedback geven of alvast wat laten zien aan anderen. Onze websites worden standaard geleverd met Google Analytics, Google Webmaster Tools en Bing Webmaster Tools integratie. Ook controleren we de website tijdens de ontwikkeling in diverse browsers en op verschillende schermafmetingen, zodat de website er bij al je bezoekers goed uitziet. Naast het ontwikkelen helpt Web Whales ook met het schrijven van teksten en het creëren van visueel ondersteunend materiaal.

Tijdens de ontwikkeling en bij oplevering is er een aantal feedback momenten. Hierin bespreken we de voortgang en gaan we na of alles nog steeds naar wens is. Een website is immers pas af als jij tevreden bent! Als alles goedgekeurd is, zetten we de website "live" op je eigen domein, zorgen we dat de website indexeerbaar is voor zoekmachines en dat alle belangrijke oude pagina's geredirect worden.

Interesse in een website op maat?

Onze website technieken

Voor onze websites op maat gebruiken we PHP als server side programmeertaal. PHP is een krachtige taal waar zo'n beetje alles op het gebied van websites mogelijk mee is. Verder gebruiken we in de backend MySQL als database engine, welke we tijdens het bouwen van de website ook nog eens optimaliseren. Voor de frontend gebruiken we HTML5 in combinatie met CSS3 en JavaScript. HTML5 bevat tegenover HTML4 een aantal nieuwe mogelijkheden waarmee websites een betere semantische opbouw krijgen. Met behulp van CSS kunnen we de website niet alleen stylen, maar ook geschikt maken voor ieder formaat scherm!

PHP als server side programmeertaal

MySQL als database engine

Onze websites zijn responsive en worden gebouwd met behulp van HTML5, CSS3, JavaScript

De voordelen en nadelen van een website op maat

De keuze om wel of niet voor een website op maat te kiezen is erg belangrijk. Je online identiteit hangt immers grotendeels samen met de website, en maatwerk website is niet iets dat je na een paar jaar alweer wilt vervangen. Hieronder hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet, zodat je wat meer zicht krijgt op de vraag of een maatwerk website voor jou geschikt is.

De voordelen van maatwerk

 1. Vrijheid – Dit is vaak de belangrijkste reden om voor een website op maat te kiezen. In sommige situaties is maatwerk de enige oplossing om het gewenste resultaat te bereiken, omdat je meer vrijheid hebt op het gebied van design, functionaliteit en optimalisatie. Een complexe website nodig? Met maatwerk is dat geen probleem!
 2. Integraties – Veel systemen bieden niet de mogelijkheden om integraties met (meerdere) databases of met systemen van derden te maken. Bij een website op maat kun je alles naar jouw hand zetten en gaat integreren met een derde partij een stuk gemakkelijker dan wanneer dit vanuit een bestaand CMS systeem gerealiseerd moet worden.
 3. Minimaal gebruik van resources – CMS systemen bevatten vaak een hoop functionaliteiten die niet worden gebruikt in de website. Dit kan voor vertragingen zorgen. Bij maatwerk wordt alleen datgene ontwikkeld wat ook echt nodig is. Hierdoor wordt er minder servergeheugen in beslag genomen en worden pagina's sneller geladen.

De nadelen van maatwerk

 1. Kosten – Omdat een maatwerk website "vanaf scratch" wordt gebouwd, neemt de ontwikkeling een hoop tijd (lees: geld) in beslag. Afhankelijk van de complexiteit van de website en de gewenste functionaliteiten, kan dit zomaar enkele tienduizenden euro’s kosten.

  Hoe gaat Web Whales hiermee om? Hoewel de kosten bij een maatwerk website altijd hoger zijn dan bij een bestaand CMS, gebruiken wij voor al onze maatwerk websites een eigen basis framework. Deze bevat functies die in iedere website terugkomen, en dus ontwikkeltijd bespaart.

 2. Afhankelijk van jouw webbouwer – Omdat alles op maat is gemaakt, is er maar één specialist voor jouw website en dat is de bouwer zelf. Wanneer je wilt overstappen zal je nieuwe webdeveloper in de programmatuur van een ander moeten duiken. Dit kost vaak veel extra tijd - en dus geld.

  Hoe gaat Web Whales hiermee om? De websites die wij zelf schrijven worden altijd voorzien van duidelijke, internationaal erkende documentatie. Dat is niet alleen handig voor onszelf, maar ook voor jou als klant als je naar een andere developer overstapt - al hopen wij dat je ons natuurlijk nooit zult verlaten.

 3. Gebrekkig CMS – Bij veel maatwerk websites zie je dat het Content Management Systeem vrij gebrekkig is vergeleken met dat van een open source systeem als WordPress. Dit komt omdat het ontwikkelen van een goed en gebruiksvriendelijk CMS systeem opnieuw een hoop geld kost. Het is dus niet onmogelijk, maar meestal is de financiële afweging snel gemaakt.
 4. Onderhoud en aanpassingen – Ook op dit gebied zul je duurder uit zijn. Er zijn immers geen automatische updates die dit werk voor je uit handen nemen. Aan de andere kant werken er - in tegenstelling tot bij open source projecten - geen tientallen zo niet honderden ontwikkelaars aan de website. De kans dat er onderhoud nodig is omdat er bijvoorbeeld een beveiligingslek in de website zit, is dus veel kleiner.
 5. Ontwikkeltijd – Het ontwikkelen van een website op maat neemt doorgaans veel meer tijd in beslag dan wanneer er vanuit een WordPress basis wordt gewerkt. Waar er bij een bestaand CMS vaak in weken wordt gesproken, kun je hier beter in maanden denken.

Casestudie: Snizoo – reviewplatform op maat

Snizoo is in 2012 gestart als reviewplatform voor dienstverleners. Inmiddels trekt het platform maandelijks 60.000 bezoekers en zijn er meer dan 6.000 reviews geschreven.

De doelen van Snizoo

 • Het platform moest goed vindbaar zijn in de zoekmachines;
 • Het aantal branches op het platform moest gemakkelijk uitgebreid kunnen worden;
 • Bedrijven dienden hun eigen pagina’s te kunnen claimen, beheren en bewerken;
 • Gebruikers moesten gemakkelijk een review kunnen schrijven.

Waarom maatwerk

Snizoo heeft voor een website op maat gekozen omdat zij een uniek reviewsysteem wilde. Dit systeem (vergelijkbaar met KiyOh, Trustpilot en Klantenvertellen) moest voor een hoge mate van hoor en wederhoor zorgen en had diverse verificatie-eisen die de objectiviteit van het platform moesten waarborgen. Daarnaast moest er een inlogomgeving voor bedrijven worden gebouwd en ook op het gebied van SEO waren er enkele specifieke wensen die niet mogelijk waren met bestaande systemen. De keuze voor een maatwerk website heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat Snizoo niet belemmerd werd bij de ontwikkeling van nieuwe functies. Zo is er bijvoorbeeld later een “pay per click” advertentiesysteem bijgekomen waarmee nu een groot gedeelte van de inkomsten worden gegenereerd.

Interesse in een maatwerk website?