Allereerst is het goed om te weten wat de overeenkomsten tussen WordPress en Magento zijn. Als jij overweegt om een webshop te (laten) bouwen, zal je ze ongetwijfeld tegengekomen zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen WordPress en Magento. Met behulp van dit artikel kan jij bepalen welk systeem voor jouw webshop het meest geschikt is.

De overeenkomsten

Zowel WordPress als Magento zijn open source producten. Dit houdt in dat de code gratis gebruikt en aangepast mag worden. Je hoeft voor het gebruik dus geen licentiekosten te betalen. Achter beide producten zit een grote community. Zij bouwen plugins (WordPress) en extensies (Magento) om voor extra functionaliteiten te zorgen. Ook kan je voor vragen vaak bij de community terecht.

Het is wel belangrijk om gelijk aan te kaarten dat WordPress op zich geen webshopsysteem is. Het is een systeem waarmee eenvoudig een blog of website gebouwd kan worden. Om de functionaliteiten van een webshop toe te voegen dient een plugin geïnstalleerd te worden. Een veelgebruikte (gratis!) WordPress plugin hiervoor is WooCommerce.

Of je nou WordPress met WooCommerce of Magento gebruikt; in beide gevallen kan je onbeperkt producten aanmaken en op een effectieve manier beheren. Afbeeldingen, teksten en SEO instellingen voer je eenvoudig in, en achter de schermen krijg je inzicht in de verkopen.

Omdat veel mensen gebruik maken van deze systemen, zijn er veel templates voor ontworpen. Ongetwijfeld zal er een template tussen zitten dat aansluit bij jouw wensen. Als dit niet het geval is, kan er een uniek template ontworpen worden.

Kortom; met de basis van Magento en WordPress (met WooCommerce of een andere goede webshop plugin) zit het wel goed!

De verschillen

Natuurlijk zijn er naast overeenkomsten ook verschillen tussen WordPress en Magento. Om jouw keuze te vereenvoudigen, lichten we hieronder de voor- en nadelen per systeem nader toe. Op basis hiervan kan je bepalen welk systeem het best bij jouw wensen en eisen aansluit.

De voordelen van WordPress

 • Eenvoudig in te richten. Het installeren van WordPress en een plugin om de functionaliteiten van een webshop aan te vullen, is erg eenvoudig. Toch lastig? Er zijn een hoop WordPress webdevelopers (waaronder Web Whales dus) die je hiermee kunnen helpen. Ook krijg je na de ontwikkeling van je webshop van ons een professionele handleiding waarmee je het systeem zelf kunt beheren.
 • Veel plugins. Heb je extra functionaliteiten nodig? WordPress beschikt over duizenden plugins waarmee je dit voor elkaar krijgt.
 • Veel gebruikers. Als je ergens zelf niet uitkomt, kan je altijd vragen stellen aan de community of de ontwikkelaar van een specifieke template of plugin.
 • Content gedreven. De waarde van content op het internet neemt toe! Met WordPress heb je een systeem waar de focus op het eenvoudig creëren en verspreiden van content ligt.
 • Draait op goedkopere shared hosting. Als je niet al te veel bezoekers verwacht, kan WordPress (met WooCommerce) op algemene hosting draaien.
 • Eenvoudig SEO instellen met WordPress SEO. Met de plugins van het Yoast team kan je de basis van jouw webshop eenvoudig optimaliseren voor zoekmachines. Web Whales maakt daarnaast gebruik van nog enkele extra plugins om ook de puntjes op de i te zetten en een volledig SEO geoptimaliseerde webshop op te leveren.

De nadelen van WordPress

 • Beperkte features. Omdat WordPress niet gebouwd is met de gedachte om er webshops mee te ontwikkelen, zijn de features beperkt. Plugins als WooCommerce voegen webshopfunctionaliteiten toe, maar voor specifieke wensen heb je extra plugins of maatwerk nodig.
 • Beperkte koppelingen. In principe kan je WordPress en een plugin als WooCommerce eenvoudig koppelen aan andere software. Wanneer je echter gaat voor bepaalde kassasystemen of een ERP-systeem kan het uitdagender worden.

De voordelen van Magento

 • Veel features. Op gebied van features is Magento een grote winnaar. Dit systeem is volledig gefocust op het ontwikkelen van webshops en kent daardoor ongelofelijk veel mogelijkheden op dit gebied. Denk aan verschillende manieren om producten te categoriseren, productvergelijkingen en diverse manieren om met kortingen te werken.
 • Beheer meerdere webshops onder één account. Als je meerdere webshops beheert is Magento extreem handig. Je kan via één dashboard inzicht krijgen in alle informatie!
 • Veel koppelingen mogelijk. Een groot pluspunt voor Magento is dat het nagenoeg overal mee te integreren is. Hiervoor geldt wel dat je voor de meeste integraties maar beter een specialist kan vragen.

De nadelen van Magento

 • Extensies zijn gecompliceerd. Het kan lastig zijn om bepaalde extensies te installeren en de instellingen correct te krijgen. Hiervoor moet je zeer waarschijnlijk een developer inschakelen.
 • Er zijn niet heel veel Magento developers. Het kan een uitdaging zijn om een goede Magento developer te vinden.
 • Draait slecht op standaard hosting. Magento staat erom bekend om niet goed op shared hosting te draaien. Je moet dus gebruik maken duurdere, dedicated hosting (vanaf €60,- per maand).

Conclusie?

Zoals je merkt is het een lastige keuze. Er zijn veel elementen die een rol spelen: budget, functionaliteiten, gebruiksgemak, blik op de toekomst. Wij adviseren jou om je wensen te inventariseren en in overleg met Web Whales een afgewogen keuzen te maken.

Over het algemeen geldt: voor een kleine webshop (minder dan 500 producten) met beperkte wensen is WordPress een uitstekend systeem. Wanneer je op zoek bent naar een systeem waarmee veel mogelijk is of als je grootste plannen voor de toekomst hebt, kan je beter voor Magento kiezen. Een WordPress webshop is over het algemeen in zowel de initiële opzet als in de uitbreiding en het onderhoud een stuk goedkoper dan een Magento webshop. Grote webshops (omzet van tenminste €500.000 p.j.) zullen echter snel tegen de beperkingen van WordPress aanlopen en zijn daarom beter af met de uitgebreide mogelijkheden van Magento.

Extra advies? Of je webshop laten bouwen?

Web Whales bouwt WordPress webshops vanaf €1250,- en Magento webshops vanaf €2000,-. Voor en tijdens het bouwen geven we jou advies, zodat je webshop extra veel kans op slagen heeft! Neem contact op voor meer informatie.