WordPress webshop

WordPress webshop?
Wij vertellen je alles over de plus- en de minpunten, de mogelijkheden en de tekortkomingen. Enthousiast? Dan helpen wij je van ontwikkeling tot onderhoud.

WordPress webshop laten maken door Web Whales

Web Whales bouwt zowel eenvoudige als complexe webshops vanaf €1250,-.

Nog niet bekent met WordPress als e-commerce systeem? Hier lees je meer informatie:

Of het nu een grote of een kleine webshop betreft, jouw wensen en doelen staan tijdens de ontwikkeling centraal. Wij vinden het dan ook belangrijk eerst jouw bedrijf te leren kennen, voordat we met technische oplossingen komen. Wanneer een webshop voor de ontwikkelingsfase goed wordt uitgedacht, dan bespaart dit namelijk later veel tijd en dus geld. Een onderdeel hiervan kan bijvoorbeeld het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek zijn of het opstellen van een content plan. Op die manier krijgen alle zoektermen een logische plek op de website.

Op basis van de gewenste uitstraling en functies zullen er enkele templates en een kleurenpallet door ons worden geselecteerd of wordt er een template op maat ontworpen. In deze fase wordt er ook al rekening gehouden met de zoekmachine optimalisatie van de website. Zo kijken wij bijvoorbeeld naar het aantal requests en de semantische opbouw van de templates. Wanneer op het gebied van design, functionaliteit en opbouw alle neuzen dezelfde kant opstaan, start de ontwikkeling.

Voor de oplevering van de webshop, houden we altijd een of meer feedback momenten. Hierin bespreken we het eindresultaat en bekijken we of er nog verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Een website is immers pas af als jij tevreden bent! Als alle lichten op groen staan, zetten we de website “live” en zorgen we dat eventuele oude pagina’s geredirect worden.

Al onze websites worden bij het live zetten standaard voorzien van Google Analytics (statistiekprogramma), Google Search Console (dashboard van Google, voorheen Google Webmaster Tools) integratie. Zo heb je altijd inzicht in jouw bezoekers en de staat van jouw website in de resultaten van Google. Ook voegen we enkele handige plugins toe om de snelheid en SEO van jouw webshop te optimaliseren. Naast het ontwikkelen van de webshop, kan Web Whales helpen met het schrijven van teksten en het creëren van visueel ondersteunend materiaal.

Overweeg je een WordPress webshop? Bij Web Whales adviseren we je graag over de mogelijkheden en de valkuilen. Hoewel wij WordPress aan veel van onze klanten aanbevelen, zijn er diverse situaties waarin andere systemen een betere keuze kunnen zijn of waarin WordPress extra aanpassingen vereist. Dit is dan ook de reden dat wij naast WordPress ook met Lightspeed en Magento werken. Zo kunnen we voor ieder idee een passende e-commerce oplossing bieden.

Heb je toch nog vragen of wil je vrijblijvend advies van ons? Je kunt ons telefonisch bereiken op 070 205 48 10 of per e-mail naar info@webwhales.nl.

Wordpress logo

WordPress als basis voor je webshop

WordPress is van oorsprong een blogplatform. Sinds de start in 2003 is het CMS (content management system) echter uitgegroeid tot een populair systeem met een breed scala aan opties en mogelijkheden. Zo zijn er duizenden templates en tienduizenden plugins beschikbaar die ervoor zorgen dat WordPress voor (bijna) alle doelen is in te zetten. Eén van die doelen is het opzetten van een professionele webshop.

Een WordPress Webshop lijkt in veel opzichten op een gewone WordPress website. Sterker nog, bestaande WordPress websites kunnen vrij eenvoudig worden uitgebreid met webshop functionaliteiten. Dit gebeurt door het toevoegen van een e-commerce plugin. De plugin WooCommerce is daar een goed voorbeeld. Daar komt vaak wel een nieuw thema bij kijken, maar het is ook mogelijk om een thema dat geen ondersteuning biedt voor WooCommerce uit te breiden.

Omdat webshop functionaliteiten uitbreidingen zijn op het WordPress systeem, profiteert je webshop van een hoop voordelen die WordPress met zich meebrengt. Zo is je webshop gemakkelijk te beheren, betaal je geen licentiekosten of vaste bedragen per maand en zijn er veel plugins die de vindbaarheid van je webshop in Google kunnen verbeteren.

Interesse in een WordPress webshop?

Wat kost een WordPress webshop?

Dit is een vraag die wij vaak krijgen. Helaas is het een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Vergelijk het met de vraag: “Wat kost een huis?” Het antwoord hangt dan compleet af van jouw wensen. Wil je een klein of een groot huis? Nieuw of reeds gebouwd? Welke uitstraling moet het huis krijgen?

Voor een WordPress webshop geldt hetzelfde. Er zijn veel factoren die bepalen hoe hoog de kosten voor jouw webshop worden. Om je toch een richtprijs te geven, gaan we dieper in op de factoren die van invloed zijn op de kosten. Daarbij geven we enkele tips om kosten te besparen en je budget zo effectief mogelijk in te zetten.

Deze factoren bepalen de prijs van een WordPress webshop

Allereerst zul je een domeinnaam en hosting nodig hebben. Als je daar niet over beschikt, zal niemand jouw website kunnen bezoeken. Een .nl domeinnaam kost bij ons €9,49 en een .com domeinnaam €11,99. De hostingkosten zijn afhankelijk van de traffic (de hoeveelheid te verzenden en ontvangen data tussen de server en de bezoekers) van jouw webshop.

 • Verwacht je minder dan 10.000 bezoekers per maand? Dan is shared hosting de beste optie. Jouw webshop wordt samen met enkele andere websites gehost op één server. Bij Web Whales kost shared hosting €8,95 per maand.
 • Ben jij de nieuwe Bol.com? In dat geval zal je moeten kiezen voor dedicated hosting. Je hebt dan geen last van andere websites op de server, en piekmomenten worden zonder problemen opgevangen. Dedicated hosting is bij Web Whales verkrijgbaar vanaf €30,- per maand. Wij regelen de inrichting en het onderhoud van de server, en monitoren jouw website op malware en mogelijke storingen.

Als je eenmaal over een domeinnaam en hosting beschikt, kan er gebouwd gaan worden. Bij het bouwen fungeert WordPress als fundament voor de webshop. Dit CMS (content management systeem) is eenvoudig in gebruik en wordt ondersteund door vele ontwikkelaars. En het mooiste: het is gratis!

Door een of enkele plugins (aanvullingen op WordPress voor extra functionaliteiten) toe te voegen, wordt het van CMS omgetoverd in een volwaardige webshop. Een veelgebruikte plugin voor e-commerce is WooCommerce. Deze plugin is gratis en biedt een eenvoudig te beheren en zoekmachinevriendelijke webshop zonder licentie- of maandelijkse kosten. Hier vertellen we je meer over alle e-commerce plugins die er voor WordPress beschikbaar zijn.

Zoals je merkt zijn de kosten tot nu toe erg laag. Bij de volgende stap gaat dit veranderen; op basis van jouw wensen wordt bepaald aan welke eisen de webshop moet voldoen. Daarna kan er een inschatting gegeven worden van de totale kosten en de terugkerende kosten. Hieronder volgt een lijst met punten die bepalen hoe hoog de kosten van jouw WordPress webshop zullen uitvallen:

 1. Aantal producten. Het spreekt voor zich dat een webshop met 10 producten sneller gebouwd kan worden dan een webshop met 5000 producten.
 2. Standaard ontwerp (template) of maatwerk? In veel gevallen kan een template naar de visuele wensen aangepast worden. Denk hierbij aan een eigen logo, custom kleuren en eigen typografie. Als je echter iets wilt dat 100% uniek is, zal je voor een template op maat moeten gaan. Dit kost meer tijd dan het wijzigen van gratis of premium templates (deze kosten ongeveer €50,-).
 3. Veel of weinig functionaliteiten? Bijvoorbeeld integraties met andere software (nieuwsbrief, betalingssysteem, voorraadbeheer etc.) of uitgebreide zoekmogelijkheden en gerelateerde producten. Er is veel mogelijk binnen WordPress en WooCommerce, maar soms is het noodzakelijk om extra plugins toe te voegen of een plugin te laten ontwikkelen. Zo hebben we al diverse extra plugins voor onze klanten ontwikkelt. Als je veel functionaliteiten nodig hebt, dan neemt de prijs voor jouw webshop toe. Maatwerk betekent daarnaast dat het moeilijker is om de op maat gemaakte onderdelen te updaten. Veel maatwerk betekent dan ook dat het onderhoud van je webshop meer tijd, en dus geld kost.
 4. SSL-certificaat. Met een SSL-certificaat laat je bezoekers zien dat hun gegevens via een beveiligde verbinding verzonden worden. Ook heeft een SSL-certificaat een positieve invloed op je positie in Google. De kosten zijn,afhankelijk van het type certificaat, enkele tientjes tot een paar honderd euro per jaar.
 5. SEO (zoekmachine optimalisatie). Het is slim om de webshop zo te laten bouwen dat zoekmachines deze goed kunnen begrijpen en associëren met de juiste zoekwoorden. Dit is een van de eerste stappen om hoger in Google te komen. Op technisch gebied kost het over het algemeen enkele uren om de basis zoekmachine-optimalisatie op orde te hebben. Dit onderdeel zit veelal in al onze offertes verwerkt. Voor onderzoek, advies, content creatie en linkbuilding spreken wij een vaste prijs per project af. Meer hierover lees je op de SEO pagina.
 6. Onderhoud. Nadat de webshop gebouwd is, moet deze door iemand onderhouden worden. WordPress, WooCommerce, het thema en plugins hebben regelmatig updates die geïnstalleerd moeten worden. Doordat WordPress en WooCommerce regelmatig gebruikt worden, is het voor hackers interessant om op zoek te gaan naar beveiligingslekken. Gelukkig worden beveiligingsproblemen door de community snel ontdekt en opgelost. Wil jij een veilige website? Web Whales onderhoudt jouw WordPress webshop vanaf €350,- per jaar. Afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk in de website kan deze prijs stijgen. Bezoek voor extra informatie onze pagina over WordPress onderhoud.

Zo bespaar je kosten!

Heb jij een beperkt budget? Er zijn verschillende manieren om kosten te besparen op de bouw van je webshop.

 • Voeg zelf de producten toe. Het toevoegen van afbeeldingen, omschrijvingen en het bedenken van SEO titels en meta omschrijvingen neemt veel tijd in beslag. Door dit zelf te doen, kun je enkele uren van de factuur afsnoepen.
 • Content zelf schrijven en zelf voor beeldmateriaal zorgen. Er gaat veel tijd zitten in het schrijven van teksten, het opzoeken van afbeeldingen of het maken van foto’s. Als je goed kunt schrijven en een oog voor beeld hebt, kun je dit zelf regelen.
 • Maatwerk beperken. Als je weinig geld te besteden hebt aan de webshop, is het verstandig om te gaan voor een eenvoudige webshop. Kies een goed template en vraag in hoeverre dit template naar jouw wensen aan te passen is.
 • Beperk complexe functionaliteiten. Het is altijd mogelijk om later extra functionaliteiten toe te laten voegen. Door simpel te beginnen beperk je de kosten en jouw risico. Zodra je webshop een leuke omzet draait, kan je op je gemak kijken wat er nog meer mogelijk is.

Conclusie?

De basiskosten voor een webshop zijn erg laag. Een domeinnaam en hosting heb je al voor ongeveer €10,- per maand, het onderhoud voor €350,- per jaar en WordPress in combinatie met WooCommerce kost ook niets. De overige kosten zijn sterk afhankelijk van de omvang van jouw webshop en jouw wensen.

Interesse in een WordPress webshop?

WordPress e-commerce plugins

Er zijn tientallen WordPress e-commerce plugins op de markt. Om jou te helpen in je keuze geven we hieronder een overzicht van de veelgebruikte plugins. We gaan per plugin in op de features en benoemen de eventuele nadelen.

1. WooCommerce

Met meer dan een 10 miljoen downloads en een rating van 4.5 / 5 is WooCommerce de meest gebruikte WordPress e-commerce plugin. Hiermee draait al 30% van alle e-commerce websites op WooCommerce. En niet voor niets! Deze gratis plugin transformeert je website in een volwaardige webshop. De volgende punten maakt WooCommerce populair onder gebruikers:

 • Eenvoudige installatie. Net als WordPress is het installeren van WooCommerce een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten is de basis geïnstalleerd. Het leren kennen en correct instellen van specifieke zaken (denk aan bepaalde integratie met een betaalsysteem en verzendkosten) is iets gecompliceerder voor de leek.
 • Goed dashboard. Het dashboard van WooCommerce geeft in één oogopslag overzicht in jouw sales, welke orders nog in de wachtrij staan en welke producten (bijna) uitverkocht zijn.
 • Schaalbaarheid. Krijg je meer producten of een hele nieuwe categorie? Met WooCommerce is dit geen probleem. Je kan namelijk een onbeperkt aantal producten toevoegen.
 • Veel extensies. Omdat WooCommerce zo veel wordt gebruikt, zijn er door developers honderden goede extensies gemaakt. Met deze extensies kan je functionaliteiten die in de kern van WooCommerce ontbreken eenvoudig toevoegen. Veel extensies zijn bovendien gratis.
 • Geoptimaliseerd voor zoekmachines. WooCommerce in combinatie met de Yoast SEO plugin vormen een goede basis voor de SEO van jouw webshop.
 • Goede support vanuit de community. Zowel van de developers van WooCommerce als van de community kan je altijd op hulp rekenen.

Wij ervaren dat WooCommerce heel erg “voor zich spreekt”. Zo worden de ontwikkelrichtlijnen van WordPress bijna één op één gevolgd waardoor er gemakkelijk mee te werken is. Alhoewel er veel video’s, tutorials en een uitgebreide documentatie vanuit WooCommerce is werken de meeste instellingen erg intuïtief. Eerlijk is eerlijk, wij raken de documentatie eigenlijk bijna niet aan om die reden!

Lees hier de ervaring met WooCommerce

2. iThemes Exchange: Simple WP Ecommerce

Ben je op zoek naar een simpele e-commerce oplossing? Dan is iThemes Exchange: Simple WP Ecommerce een goede optie! Deze plugin wordt door enkele duizenden webshops gebruikt en is gemaakt om zo snel mogelijk live te kunnen gaan (binnen 5 minuten).

Na installatie kan je eenvoudig producten toevoegen en de hele interface is zo gebruiksvriendelijk mogelijk ingericht.

 • Betaling verloopt in het algemeen via PayPal of Stripe.
 • Er kan gebruik worden gemaakt van
 • Verzendkosten en belasting kunnen snel ingevoerd worden.
 • Het is mogelijk om met abonnementen (memberships) te werken binnen deze plugin. Handig als je een product of dienst om de zoveel tijd verkoopt.
 • iDeal integratie via Pronamic. In Nederland is iDeal enorm belangrijk. Gelukkig is het via de plugin van Pronamic mogelijk om dit te integreren.

Nadeel: betaalde add-ons en geen eigen thema’s

iThemes Exchange: Simple WP Ecommerce is niet helemaal gratis. Voor add-ons (membership, recurring payments, Stripe payment en Mailchimp) en ticket support moet je extra betalen. Daarbij zijn er maar weinig thema’s die integratie met deze plugin mogelijk maken.

Conclusie: iThemes Exchange: Simple WP Ecommerce is een goede plugin voor mensen die op zoek zijn naar een zeer simpele webshop en dit snel willen opzetten. Als je meerdere producten wilt verkopen en klaar wilt zijn voor de toekomst is dit niet de beste WordPress plugin.

Lees hier de ervaringen met Simple WP Ecommerce

3. Jigoshop

Deze WordPress e-commerce plugin is op 31 Maart 2011 gelanceerd door een team van ontwikkelaars dat jaren ervaring heeft in het ontwikkelen van webshops voor grote merken. Vandaag de dag wordt de plugin door meer dan 480.000 webshops wereldwijd gebruikt. De ontwikkelaars bij Jigoshop hanteren duidelijke ontwikkelstandaarden die de kwaliteit van de gebruikte code moeten waarborgen.

Introductie tot Jigoshop

Voor Jigoshop zijn meer dan 300 extensies beschikbaar en zijn er zowel thema’s van de ontwikkelaar zelf als van externe ontwikkelaar verkrijgbaar. Dit zijn veelal betaalde thema’s en plugins. Alhoewel dit wel wat kost (sommige thema’s kosten meer dan 100 dollar) kan je wel support verwachten op de aangeschafte codes. Bij Web Whales kiezen we in sommige situaties zelfs bewust voor een betaalde plugin zodat we ook in de toekomst verzekerd zijn van onderhoud en updates.

Support

Jigoshop biedt als één van de weinig e-commerce plugins professionele support pakketten aan. Alhoewel ook dit je wel wat kost geeft dit wel de mogelijkheid om een professionele en betrouwbare webshop op te zetten. Start je net en wil je even aankijken hoe het online ondernemer je af gaat? Dan is Jigoshop waarschijnlijk niet de juiste e-commerce plugin voor jou. Heb je grotere plannen en wil je ondersteuning vanuit de bron? Dan is Jigoshop een goede optie!

Lees hier de reviews over Jigoshop op wordpress.org

4. eShop

Wil je een webshop beginnen, maar niet verdrinken in features? Dan is eShop een optie. Dat betekent meteen ook dat als je iets meer wilt met jouw webshop je beter voor een andere plugin kunt kiezen. Zo zijn er bijvoorbeeld hele beperkte betaalopties en ben je voornamelijk aangewezen op PayPal. Ook de verkoop rapportages zijn erg karig.

EShop is een plugin die de afgelopen jaren steeds minder aandacht heeft gekregen en dat zie je eraan af. Zo is er een gebrek aan nieuwe templates (design van de dag van vandaag) en plugins. Wij verwachten dat deze plugin de komende jaren steeds minder gebruikt zal worden en raden onze klanten af deze te gebruiken.

Lees hier de ervaringen met eShop

5. WP eCommerce

Dit is één van de eerste plugins waarmee WordPress omgetoverd kon worden tot een webshop. Inmiddels telt de plugin 2.9 miljoen downloads. Helaas is het duidelijk te zien dat dit een oude WordPress plugin is. De visuele uitstraling van diverse onderdelen kan namelijk wat ouderwets over komen. Daartegenover staan wel de volgende features:

 • Eenvoudige set-up
 • Duidelijke tutorial video’s
 • Pas de plugin aan met CSS en HTML
 • Gebruik verschillende betaalmethoden
 • Beheer orders en de productvoorraad met handige tools
 • Ingebouwde marketing tools en hooks (voor developers)

Nadeel: Snelheid & support

Omdat de plugin al zolang bestaat is de core van het product gebouwd met op basis van oude technieken die ervoor zorgen dat de snelheid van deze plugin problemen kan veroorzaken. Daarnaast verloopt het support traject niet altijd even soepel.

Lees hier de ervaring met WP e-commerce

Conclusie

Onze voorkeur gaat uit naar WooCommerce. Deze plugin wordt door veel mensen gebruikt, kent de meeste features en uitbreidingsmogelijkheden en sluit in onze ogen het best aan op WordPress. Wij verwachten dat het ecosysteem rondom deze plugin zich de komende jaren verder zal uitbreiden terwijl het voor andere kleinere plugins moeilijker wordt om alle ontwikkelingen bij te houden.  Naast WooCommerce verwachten wij dat ook Jigoshop in de toekomst een goed alternatief blijft. Twijfel jij nog over jouw keuze of wil jij graag een WooCommerce webshop laten bouwen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Interesse in een WordPress webshop?