Magento webshop

Magento webshop?
Zoek je een krachtige e-commerce oplossing? Met Magento ben je verzekerd van het grootste aanbod aan functies en kies je voor het open source systeem voor de gevorderde webshop.

Zoek je een partner voor jouw Magento webshop?

Web Whales ondersteunt zowel bestaande Magento webshops als webwinkeliers die een nieuwe Magento webshop willen laten maken. Wij hebben programmeurs in huis die zowel ervaring met Magento 1.9 als met het totaal vernieuwde Magento 2 hebben.

Ben je nog niet bekend met Magento? Hieronder vertellen we je er alles over:

Web Whales levert maatwerk voor Magento. We denken mee in de ontwikkeling van oplossingen en kunnen snel schakelen op het moment dat het nodig is. Zo geeft onze Service Level Agreements garantie op 365 dagen per jaar support en zetten we alle zeilen bij om eventuele problemen direct te verhelpen. Ook tijdens de ontwikkeling van een nieuwe Magento shop mag je gedegen advies van ons verwachten. Een groot systeem als Magento vereist immers een kennispartner die u niet alleen de mogelijkheden laat zien, maar ook de zin en onzin ervan. Voor Web Whales houdt dit in dat we zo nodig langskomen om de bedrijfsprocessen zelf te ervaren. Zo zorgen we ervoor dat technische oplossingen leiden tot praktisch resultaat!

Onze extra Magento service

Service Level Agreement

Met een SLA (Service Level Agreement) krijg je harde garanties over de uptime en een correcte werking van jouw webshop. Eén afspraak waarmee je 365 dagen per jaar kunt rekenen op een team dat direct voor je klaarstaat in het geval van noodsituatie. Dat betekent dus ook 's avonds, in het weekend en desnoods 's nachts!

Hosting op eigen VPS

Magento is een krachtig e-commerce systeem dat specifieke eisen stelt aan de hosting omgeving. Op basis van jouw Magento webshop configureren we een server zodat deze optimaal aansluit op jouw behoeften. Hierbij maken we onder andere gebruik van nginx, PHP7, Redis en Varnish.

Automatische checks

Web Whales denkt mee over de automatisering van jouw online bedrijfsprocessen. Zo scannen we bijvoorbeeld dagelijks op malware en monitoren we de uptime van jouw webshop. Daarnaast worden er dagelijks back-ups gemaakt en worden afbeeldingen automatisch gecomprimeerd.

Wat is Magento?

Magento is een krachtig e-commerce platform dat op 31 maart 2008 gelanceerd werd en inmiddels een marktaandeel van 22,3% heeft verworven. Het is naast WooCommerce dan ook het grootste online webwinkel platform. Magento is in tegenstelling tot WordPress (waar WooCommerce een plugin voor is) van oorsprong een e-commerce platform. In de praktijk wordt Magento ingezet voor webshops die behoefte hebben aan extra (maatwerk) functionaliteiten of voor startende webshops die mikken op marktleiderschap.

Hoewel Magento voornamelijk bekend is om zijn open source versie, bestaan er drie versies van Magento:

 • Magento Community Edition (open source oplossing: gratis)
 • Magento Enterprise Edition (open source oplossing i.c.m. een aantal extra services: licentiekosten van circa €15.000 per jaar)
 • Magento Enterprise Cloud Edition (Platform as a Service, waarbij de Enterprise Edition op een cloud server wordt geïnstalleerd is)

Voorheen werd ook Magento Go aangeboden. Deze SaaS oplossing voor kleine bedrijven wordt inmiddels niet meer ondersteund. In plaats daarvan wordt je vanuit Magento doorverwezen naar Zoey of Blugento die op basis van het Magento systeem een soortgelijke oplossing aanbieden.

Door de hoge ontwikkeling- en licentiekosten kost het gebruik van Magento Enterpise al snel tussen de €50.000 en €80.000 in het eerste jaar. Web Whales is van mening dat de extra meerwaarde voor onze klanten gering is en heeft door het grote prijsverschil ervoor gekozen alleen te werken met de populaire Community Edition. Wij zullen de overige informatievoorziening op deze pagina hier dan ook op toespitsen. Ben je toch nieuwsgierig naar de ervaringen met Magento Enterprise? In deze presentatie geeft een van de Magento developers zijn mening over de verschillende versies.

Over het Magento systeem

Magento is een open source systeem. Dit houdt in dat je zelf de vrijheid hebt om alle bestanden en codes aan te passen. Hierdoor kunnen er gemakkelijk uitbreidingen worden geschreven en ben je nooit afhankelijk van één partij. Het systeem is opgebouwd uit drie onderdelen:

 1. Het Magento systeem;
 2. Een template;
 3. Extra extensies.

Het Magento systeem

Het Magento systeem vormt de basis van je webshop. Deze kernfunctionaliteiten worden constant doorontwikkeld en omvatten het hart van je webshop. Denk daarbij aan het toevoegen en bewerken van producten en pagina's of het verwerken van orders. Naast Magento 1 is op 17 november 2015 het vernieuwde Magento 2 uitgebracht. In tegenstelling tot de constante versie updates (zoals 1.9.1 en 1.9.1.1) die vrijwel iedere maand verschijnen, is deze versie vanaf de basis volledig vernieuwd.

Magento templates

Een template verzorgt het design van je webwinkel. Doordat een template het design scheidt van de functionaliteiten uit het Magento systeem, kun je hierin gemakkelijk aanpassingen maken. Je kunt er zelfs voor kiezen van template te wisselen en op die manier het gehele design te veranderen.

Magento extensies

Door middel van de duizenden extensies kan je de basisfunctionaliteiten van Magento eenvoudig uitbreiden. Een extensie koppelt extra functies, zoals het aanbieden van iDEAL, het verbeteren van de zoek- en filtermogelijkheden of een koppeling met je boekhoudprogramma, aan je webshop. Er zijn voor Magento zowel gratis als betaalde extensies beschikbaar.

Wat kost een Magento webshop?

Dit is een vraag die we vaak krijgen. Helaas is het een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Vergelijk het met de vraag: “Wat kost een huis?” Het antwoord hangt dan compleet af van jouw wensen. Wil je een klein of een groot huis? Nieuw of reeds gebouwd? Met of zonder inbouwkeuken?

Voor een Magento webshop geldt hetzelfde. Er zijn veel factoren die bepalen hoe hoog de kosten voor jouw webshop worden. Om je toch een richtprijs te geven, kun je ervan uitgaan dat een Magento webshop start vanaf € 5.000,-. In de praktijk zal de prijs echter al snel tussen de 10.000 en 25.000 euro liggen. De meeste partijen die voor Magento kiezen, willen namelijk meer dan de standaard webshop functionaliteiten die het systeem standaard te bieden heeft.

Naast de bouwfase voor de Magento webshop, zul je er rekening mee moeten houden dat je website onderhouden moet worden. Denk hierbij aan het updaten van de Magento kern, de extensies en het onderhouden van maatwerk. Afhankelijk van de hoeveelheid extensies en maatwerk in een website, zal dit onderhoud tussen de € 150 en € 1.000 per maand kosten. Kies je voor een SLA (Service Level Agreement), dan ben je maandelijks ongeveer € 550,- tot € 3.000,- kwijt en zit het onderhoud inbegrepen. Tot slot ben je met Magento veelal toegewezen op een eigen VPS om de website op te hosten. De kosten hiervan lopen uiteen van € 60,- per maand tot € 300,- per maand, afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers en de belasting op de website.

Welke factoren hebben invloed op de kosten

Om je inzicht te geven in de kostenopbouw van jouw Magento webshop, zullen we per onderdeel de belangrijkste prijsfactoren toelichten.

Tijdens de bouw van de webshop

1. De hoeveelheid maatwerk: het installeren en configureren van een standaard Magento installatie is relatief goedkoop. Het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten kost echter veel meer. Wanneer je dus functionaliteiten wilt die niet in de Magento core zitten of als extensie beschikbaar zijn, kan dit voor flink wat extra kosten zorgen.

2. De aanschafkosten voor extensies: Magento extensies zijn over het algemeen vrij prijzig. Zo kan er zomaar 20 procent van de ontwikkelkosten opgaan aan de aanschaf van extensies. Hoe meer extensies er aangeschaft dienen te worden, des te hoger de prijs voor de webshop komt te liggen.

3. De oplevertermijn: wanneer je verwacht dat jouw webdevelopment partij alle zeilen bijzet om jouw webshop voor een bepaalde datum live te zetten, zal dit voor extra kosten zorgen. Op die manier kan jouw webdevelopment partij bijvoorbeeld extra (freelance) programmeurs inhuren.

4. SEO-optimalisatie: Het bouwen van een webshop is één ding; het optimaliseren van de snelheid en de vindbaarheid is weer een heel ander onderwerp. Denk daarbij aan extra kosten voor een zoekwoordonderzoek, het uitdenken van een contentstrategie, het schrijven van meta titles en descriptions, het optimaliseren van de (frontend) snelheid en het optimaliseren van de HTML.

5. Ondersteuning bij de ingebruikname: Magento kan de nodige uitleg vereisen om mee te starten. Een webdevelopment partij zal vooraf dan ook inschatten hoeveel ondersteuning zij zullen moeten geven tijdens de eerste maanden. Deze ondersteuning zit vaak bij de prijs inbegrepen, maar speelt wel degelijk een rol bij het opstellen van de offerte.

Magento Onderhoud

De prijs van het onderhoud is veelal afhankelijk van de hoeveelheid extensies en maatwerk in de website en de gevoeligheid hiervan bij updates. Maatwerk werkt immers samen met diverse functies uit de Magento core. Wanneer deze core functies worden gewijzigd, kan het zijn dat de maatwerk functionaliteiten niet meer werken en dus moeten worden aangepast zodat ze weer kunnen samenwerken met de nieuwe versie van Magento. Voornamelijk maatwerk dat samenhangt met kernfunctionaliteiten als bestellingen, zoekfuncties, betalingen en de afhandeling van het orderproces zijn extra gevoelig voor updates. Daarnaast moeten extensies om dezelfde reden worden geüpdatet. Licenties van betaalde extensies duren vaak een jaar of korter; na die termijn zullen ze opnieuw moeten worden aangeschaft om updates te blijven ontvangen.

Service level agreement

Een service level agreement dient te ontzorgen en zorgt ervoor dat je harde afspraken hebt op het moment dat er iets mis is met jouw webshop. In de meeste overeenkomsten is het onderhoud van de webshop, een vastgestelde responstijd en support buiten de reguliere kantooruren opgenomen. De prijs voor je SLA is afhankelijk van het gewenste serviceniveau. De responsetijd is daarbij een goed voorbeeld. Als je 365 dagen per jaar de garantie wilt dat er na de melding van een fout binnen 15 minuten een programmeur naar je website kijkt, kost je dat meer dan wanneer je genoegen neemt met een responstijd van 1 werkdag. In sommige SLA's wordt tevens een vast aantal supporturen afgesproken die het webdevelopment bureau maandelijks voor jouw webshop vrij houdt. In dat geval is ook de hoeveelheid supporturen een belangrijk onderdeel van de SLA.

Op zoek naar een Magento webshop?

De voordelen en nadelen van Magento

Je CMS keuze is een van de belangrijkste stappen op de weg naar jouw online succes. Je zult immers de komende jaren met dit systeem werken en veel van je werkprocessen zullen worden vormgegeven op basis van dit systeem. Daarnaast speelt de CMS keuze een belangrijke rol bij de vindbaarheid en de werking van jouw webshop. Om je te helpen bij deze keuze, hebben we hieronder de voor- en nadelen van Magento uitgewerkt.

De voordelen van Magento

 1. Grote community & veel functionaliteiten - Magento is het grootste volledig op e-commerce gerichte platform. Hierdoor zijn er enorm veel extensies en thema's beschikbaar die je (veelal betaald) kunt gebruiken voor jouw webshop. Door de grote gebruikersgroep kan je online veel informatie en documentatie vinden.
 2. Vrijheid om zaken aan te passen - Magento is een open source systeem en biedt daardoor een scala aan uitbreidingsmogelijkheden. Zo kan het systeem gemakkelijk met je meegroeien en zal je niet snel tegen limieten aanlopen. Dit is tevens de voornaamste reden waarom webshops die gebouwd zijn op andere systemen overstappen naar Magento.
 3. Multistore ondersteuning - Magento is vanuit de basis ingericht om meerdere webshops vanuit hetzelfde systeem te beheren. Dit maakt het gemakkelijk uitbreiden naar meerdere webshops of een engelstalige versie van je webshop - zowel op hetzelfde domein als op andere (sub)domeinen.
 4.  Schaalbaarheid - Magento is gebouwd om ook met grote hoeveelheden producten overweg te kunnen. Hierdoor is het systeem uitermate geschikt voor grote webshops met meer dan 5.000 producten.

De nadelen van Magento

 1. Kosten - Hoewel de Magento Community Edition gratis is om te gebruiken, ben je veelal aangewezen op professionele programmeurs om je webshop op te zetten en uit te breiden. Magento is dan ook niet geschikt voor starters die zelf hun webshop wensen op te zetten en uit te breiden.
 2. Laadtijd - De laadtijd was voornamelijk in Magento 1 een veel voorkomend obstakel. Gelukkig is dit in Magento 2 sterk verbeterd en kan een Magento webshop met de juiste hosting even snel draaien als andere e-commerce platformen.
 3. Hosting - Magento is over het algemeen niet geschikt voor een shared hosting omgeving. Dit moet je omwille van veiligheid overigens ook niet willen. Daarbij vereist Magento specifieke eisen aan de serverconfiguratie om optimaal te kunnen functioneren.
 4. Development community - Doordat het voor developers vrij veel tijd kost om Magento onder de knie te krijgen, zijn er minder programmeurs beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Dit zorgt ervoor dat overstappen lastiger is en de developmentkosten hoger liggen dan bij andere e-commerce oplossingen.

Magento 1.9 of Magento 2

De lancering van Magento 2 was een belangrijke gebeurtenis voor de Magento community. Niet alleen voor webshops die zich net in dit CMS verdiepen is Magento 2 een interessante optie, ook voor bestaande Magento webshops is de overstap het overwegen waard. Magento 2 is immers een totaal vernieuwde versie die op veel vlakken beter functioneert dan Magento 1. De overstap betekent echter wel dat webshops volledig opnieuw gebouwd moeten worden en ook extensie-ontwikkelaars zullen hun extensies opnieuw moeten schrijven. Hieronder zullen we zowel beknopt de belangrijkste verbeterpunten van Magento 2 benoemen als de voordelen en nadelen van een overstap.

Welke verbeteringen biedt Magento 2

 1. Snelheid - Magento 2 heeft naast een ingebouwde full page cache een verbeterde databasestructuur, lichtere codes en PHP7 ondersteuning welke ervoor zorgen dat het systeem veel sneller werkt.
 2. Verbeterde checkout - Veel ecommerce spelers hebben in Magento 1 zelf hun checkout proces aangepast omdat deze niet voldeed aan hun behoefte. In Magento 2 is hier uitvoerig aandacht aan besteed en is het afrekenproces sterk verbeterd.
 3. Verbeterde UX in de backend - De beheeromgeving is vernieuwd en een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Waar Magento 1 nog weleens een wirwar van opties kon zijn, werkt Magento 2 veel intuïtiever.
 4. Verbeterde codestructuur - Magento 2 is in de basis volledig vernieuwd en hanteert een veel logischere opbouw welke het voor developers gemakkelijk maakt om het systeem aan te passen, uit te breiden en te onderhouden.
 5. Betere performance - Grote Magento webshops konden met Magento 1 nog weleens performance issues hebben bij een groot aantal producten, bestellingen of klanten. In Magento 2 zijn de processen die hierbij gebruikt werden herschreven en geoptimaliseerd.

Wanneer is het interessant om over te stappen naar Magento 2?

Door de release van Magento 2 is direct de vraag ontstaan hoelang Magento 1.9.x nog ondersteund zal worden. Wanneer bugs en beveiligingslekken niet meer worden verholpen, loopt een webshop immers een verhoogd risico op hacks en fouten die dramatisch voor de omzet kunnen zijn. Magento heeft na de release van Magento 2 aangegeven het oude systeem nog tenminste tot 3 jaar na de releasedatum (17 november 2018) van Magento 2 te ondersteunen. Omdat ook extensie ontwikkelaars overstappen naar Magento 2, kan het echter zijn dat zij eerder stoppen met de support van hun extensies. Hieronder adviseren we over enkele situaties waarin het wel of niet interessant is om over te stappen naar Magento 2.

1. Nieuwe website - Wanneer je überhaupt van plan bent een nieuwe Magento webshop te laten ontwikkelen, is het verstandig om meteen voor Magento 2 te kiezen. Op die manier kun je de komende 5 tot 10 jaar vooruit en hoef je na 17 november 2018 niet alsnog over te stappen.

2. Grote investeringen in je huidige website - Wanneer je van plan bent grote investeringen te doen in je huidige website, kan het verstandig zijn om direct over te stappen naar Magento 2. Elke euro die je investeert in je bestaande website kan je immers na 17 november 2018 weggooien.

3. Miljoenen omzet - Wanneer je met jouw webshop enkele miljoenen omzet maakt is de overstap naar Magento 2 interessant door de verbeterde snelheid, performance en veiligheid. Zo heb je de overstapkosten snel weer terugverdiend.

4. In 2018 nog niet overgestapt - Als jouw bedrijf afhankelijk is van de omzet uit je webshop, dan is het zaak om voor de deadline van 17 november 2018 over te stappen. Wanneer de support verloopt is het risico op fouten en hacks te groot om dit aan het toeval over te laten. Alleen in de situatie dat de omzet uit je webshop dusdanig klein is dat je de investering in Magento 2 niet kan terugverdienen, adviseren wij je Magento 1 webshop niet over te zetten.

Waarom zou ik nog niet overstappen naar Magento 2?

1 . Webshop opnieuw ontwikkelen - Omdat de volledige Magento core is vernieuwd, zal je webshop in zijn totaliteit opnieuw ontwikkeld moeten worden. Dit is een hele uitgave, voornamelijk wanneer er in het verleden veel is geïnvesteerd in maatwerk oplossingen.

2. Gebrek aan thema's en extensies - Omdat Magento 2 nog vrij nieuw is en alle thema's en extensies opnieuw ontwikkeld moeten worden door de uitgevers hiervan, is het aanbod momenteel nog een stuk kleiner dan voor Magento 1. Hoewel de meeste ontwikkelaars hebben aangegeven hun thema's en extensies voor Magento 2 uit te brengen, kan het dus voorkomen dat nog niet alle functionaliteiten beschikbaar zijn.

3. Uitstel van investering - De support voor Magento 1 loopt nog tot tenminste 17 november 2018. Dit is drie jaar na de officiële release datum van Magento 2. Wanneer er geen grote investeringen in de webshop op de planning staan is de noodzaak om over te stappen dan ook beperkt. Wel dien je er rekening mee te houden dat individuele extensie ontwikkelaars voortijdig kunnen stoppen met het updaten van hun Magento 1 extensies.

Op zoek naar een Magento webshop?