Voor het laatste geactualiseerd op

Als je met meerdere softwarepakketten en -systemen werkt, is het handig om de data van deze applicaties met elkaar te integreren. Je hoeft dan bijvoorbeeld maar eenmaal het adres van een nieuwe klant in te voeren. Door de integratie worden deze gegevens automatisch gesynchroniseerd in het boekhoudprogramma, de agenda en in andere applicaties die je gebruikt. Dat scheelt een hoop tijd, geeft meer overzicht en voorkomt fouten.

Om die synchronisatie voor elkaar te krijgen, moeten de verschillende applicaties onderling data kunnen uitwisselen. Dat gaat niet vanzelf, want het ene softwarepakket sluit niet zomaar aan op het andere. Er is dus een koppeling nodig; een softwareprogramma dat data uit de verschillende bronnen ophaalt, bewerkt en weer doorstuurt zodat de applicaties met elkaar kunnen communiceren. 

Er zijn verschillende methoden om softwareapplicaties te koppelen. Een standaardkoppeling wordt al jaren gebruikt en is een goede manier om databronnen aan elkaar te knopen. Maar je kunt ook kiezen voor het koppelen via een integratieplatform

De standaardkoppeling

Bij een standaardkoppeling worden twee softwarepakketten op elkaar aangesloten. We gebruiken hiervoor de term “standaard” omdat de koppeling al is ontwikkeld door een partij. Hierbij is deze generiek ontwikkeld zodat de koppeling eenvoudig hergebruikt kan worden voor andere klanten die dezelfde systemen met elkaar willen verbinden. 

Vaak gaat dat door middel van een API, een Application Programming Interface. Dit is de in- en uitgang van een softwarepakket waarmee de data van en naar andere systemen kan worden verstuurd.  De API’s worden veelal door middel van een tussenlaag (onderdeel van de koppeling) aan elkaar gekoppeld.

De meeste softwarepakketten zijn standaard voorzien van zo’n API. Is er geen API, dan moet er eerst een mogelijkheid worden ontwikkeld in dat softwarepakket en data ter beschikking te stellen. Dit kan door een API te ontwikkelen maar ook door een XML feed of CSV bestand beschikbaar te maken. 

Lees ook: Softwarekoppelingen Lees ook: Webshop koppelingen

Voor- en nadelen van een standaardkoppeling

Een standaardkoppeling heeft veel voordelen, vooral als het gaat om eenvoudige koppelingen tussen twee systemen (A-B-koppelingen). Pluspunten van deze methode zijn bijvoorbeeld:

  • Lage prijs. Een standaardkoppeling wordt verkocht aan meerdere klanten waardoor de ontwikkelingskosten gedeeld worden.  De standaardkoppeling is daardoor een voordelige oplossing.
  • Snelheid. Een standaardkoppeling kan snel worden opgezet. Je kunt dan dus direct aan de slag met de gekoppelde softwarepakketten.

Er zitten echter ook minpunten aan het werken met een standaardkoppeling. Dat is vooral het geval als je veel of meerdere systemen aan elkaar wilt koppelen (A-B-C-koppelingen). Nadelen van een standaardkoppeling zijn bijvoorbeeld:

  • Onstabiliteit. Alle systemen individueel met elkaar koppelen , is niet altijd bevorderlijk voor de data-uitwisseling. Het aantal koppelingen neemt hierdoor toe en veelal ook het aantal leveranciers van deze koppelingen. Ook ontstaat hierdoor de valkuil dat informatie via meerdere koppelingen op zijn eindbestemming dient te komen.  Dit kan processen vertragen, uitzonderingssituaties creëren en je datastromen onstabiel maken.
  • Redeneren vanuit wat er beschikbaar is. Met het gebruik van een standaardkoppeling worden er kaders geschept. Sommige data wordt wel uitgewisseld, andere niet. Hierdoor wordt de ideale situatie al snel uit het oog verloren.
  • Onoverzichtelijkheid. Door het individueel koppelen van meerdere applicatieswordt je applicatielandschap al snel onoverzichtelijk. Het verder uitbreiden of wijzigingen van je datastromen wordt hierdoor vele malen complexer.
  • Geen maatwerk. Bij het gebruik van standaardkoppelingen zijn aanvullende uitbreidingen door middel van maatwerk niet altijd meer mogelijk.

Een integratieplatform

Een integratieplatform is een online omgeving waarin aangesloten ontwikkelaars gebruik kunnen maken van services en tools om softwareapplicaties te koppelen. Het platform beschikt over een bibliotheek met kant-en-klare koppelingen (vergelijkbaar met standaard koppelingen)en hulpmiddelen, zoals ontwikkeltools, monitoring- en databewerkingsopties. 

Alumio is zo’n iPaaS (integration Platform as a Service) platform. Hierop kun je verschillende applicaties naadloos aan elkaar koppelen. Dat geldt zowel voor cloud-based applicaties als voor on-premise applicaties of een mix daarvan (hybride). Het integratieplatform fungeert als de tussenlaag die de verschillende databronnen met elkaar verbindt en jouw integratielandschap overzichtelijk en bewerkbaar houdt. Via je eigen dashboard houd je daarnaast overzicht over al je datastromen die via het platform lopen.

Waarom een integratieplatform?

Werken met een integratieplatform is handig als je bijvoorbeeld een webshop runt waaraan je verschillende applicaties wilt koppelen. De mogelijkheden zijn eindeloos, want een integratieplatform zoals Alumio (low code) beschikt zowel over bestaande koppelingen als over de mogelijkheden om deze koppelingen uit te breiden of nieuwe koppelingen toe te voegen. Zo zijn er koppelingen in talloze verschillende categorieën denkbaar. Voorbeelden hiervan zijn marktplaatsen, social media, online betaalsystemen, helpdeskoplossingen, PIM- en ERP-applicaties. 

Koppelen is niet de enige service die een integratieplatform biedt. Er zijn nog veel meer functies, zoals opslag, rol gebaseerde toegang, omgevingsvariabelen en een database migratietool. Je kunt iPaaS dus bijvoorbeeld ook gebruiken om een migratie probleemloos te laten verlopen.

Voor- en nadelen van een integratieplatform

Net als bij standaardkoppelingen heeft ook een integratieplatform zo zijn voor- en nadelen. De pluspunten van het koppelen via iPaaS zijn onder andere:

  • Stabiliteit. Het platform geeft een grotere stabiliteit bij het koppelen van meerdere systemen.
  • Overzichtelijkheid. Alle integratieprocessen worden vanaf één plek beheerd. Je kunt de processen daardoor beter monitoren en eventuele fouten sneller opsporen.
  • Monitoring. Wanneer er iets fout gaat in jouw datastroom worden hier automatisch alerts over verzonden.
  • Gemak. Niet steeds het wiel uitvinden; het platform biedt een scala aan bestaande, goed functionerende koppelingen. Systemen hoeven bovendien niet meer handmatig te worden geüpdatet.
  • Snelheid. Omdat je gebruik kunt maken van bestaande koppelingen, kun je zonder te programmeren (low code) verschillende systemen met elkaar laten integreren. Dat bespaart tijd en geld.
  • Maatwerk is mogelijk. Kant-en-klare oplossingen kunnen zo nodig worden gecombineerd met aanvullende, custom-made software.

De nadelen van het werken met een integratieplatform:

  • Kosten. Deze oplossing kan relatief duur uitvallen ten opzichte van een standaardkoppeling omdat er gebruik wordt gemaakt van een oplossing op Enterprise niveau. Daarnaast is het ontwikkelen van nieuwe koppelingen via het platform (tussen twee systemen die nog niet aangesloten zijn) iets tijdrovender. Intellectueel eigendom. Wanneer je zelf een maatwerk koppeling laat schrijven ben je eigenaar van de code. Zodra je hiervoor een integratieplatform gebruikt dan bezit je nooit de volledige code. Wanneer je een koppeling zelf wilt gaan wederverkopen kan dit een belangrijke reden zijn om een andere oplossing te kiezen. 

Integratieplatform of toch een standaardkoppeling?

Veel bedrijven hebben geen idee welke oplossing beter is: gebruikmaken van een integratieplatform of toch kiezen voor een standaardkoppeling. Helaas is er geen definitief antwoord. In sommige gevallen is een standaardkoppeling de beste oplossing. In andere situaties kun je beter uitwijken naar een platform als iPaaS.

Heb jij koppelingen voor je webshop nodig of zit je te springen om andere softwarekoppelingen? Web Whales helpt! We analyseren de datastroom binnen je bedrijf en brengen in kaart of en in welke mate integraties tussen bepaalde applicaties nodig zijn. Ook kijken we bijvoorbeeld naar welke standaardkoppelingen er al zijn en hoe een en ander efficiënter zou kunnen verlopen. Zo bedenken we samen welke oplossing het beste aansluit bij jouw bedrijfsvoering.

Bel of mail ons gerust voor meer informatie of kom een keer op de koffie. Vinden we leuk!

Persoonlijk advies over jouw data-integraties?

Vertel ons waar we je mee kunnen helpen:

Bob van Biezen - Co-founder Web Whales
Ik help je graag een stap verder!

Geschreven door

Stel je vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.