Voor het laatste geactualiseerd op

Plannen om zelf een SaaS-applicatie uit te brengen? Uitstekend idee! De markt voor goede SaaS-systemen groeit nog altijd. Bovendien gingen vele Nederlandse SaaS-startups je voor, en daar zijn aardig wat succesvolle SaaS-bedrijven uit voortgekomen.

Houd er wel rekening mee dat een SaaS-product niet per definitie succesvol is. Er komt nogal wat kijken bij de ontwikkeling van een goedlopende SaaS-app of platform. Als SaaS ontwikkelaars kennen we het klappen van de zweep. We hebben voor verschillende startups een SaaS-oplossing ontwikkeld. Natuurlijk delen we onze ervaringen graag met je. Daarom zetten we een aantal tips voor jou als SaaS-startup op een rij.

Valideer je ideeën

Misschien wel de belangrijkste tip: kom met een goed idee. En daarmee bedoelen we een idee waar niet alleen jij, maar vooral ook je toekomstige klanten blij van worden. Er verschijnen jaarlijks talloze producten op de markt waar niemand op zit te wachten. Dat zijn dus SaaS-pogingen die jammerlijk mislukken. Met dit stappenplan ontwijk je deze valkuil:

  • Stap 1: praten. Ga in gesprek met de doelgroep waar jouw SaaS-product zich op richt. Welke problemen kan jouw SaaS-product voor ze oplossen? Waar zitten ze echt om te springen? Zo’n behoefteanalyse vormt de basis voor jouw product.
  • Stap 2: ontwerpen en ontwikkelen. Aan de hand van de input die je tijdens de gesprekken kreeg, kun je jouw SaaS-idee ontwerpen en (door)ontwikkelen. Begin zo klein mogelijk met alleen dat wat echt nodig is om de volgende stap te valideren.
  • Stap 3: demonstreren. Bezoek na het (door)ontwikkelen van je SaaS-oplossing opnieuw je potentiële klanten, liefst met een prototype onder je arm. Demonstreer je product en vraag wat je publiek ervan vindt. Luister naar de feedback en inventariseer wat er nog beter kan.
  • Stap 4: finetunen. Pas je product eventueel verder aan naar aanleiding van de feedback. Zo creëer je een SaaS-oplossing waar niemand omheen kan (en wil).

Het voordeel van deze aanpak: in deze fase van het project kun je nog gemakkelijk wijzigingen aanbrengen in je SaaS-applicatie. Nog een pluspunt: je leert je klantenkring behoorlijk goed kennen, en zij jou ook. Je bouwt een waardevolle persoonlijke band op. Als jij straks met een geweldig SaaS-product komt, zullen ze daardoor eerder geneigd zijn om het aan te schaffen.

Ontwikkel eerst een MVP en een MSP

Een belangrijke stap in de opzet van een succesvolle SaaS-applicatie is het ontwikkelen van een MVP (minimum viable product). Dat is een minimale versie van je product waarmee je de essentiële functionaliteit kan testen onder een aantal potentiële gebruikers. Richt je daar dus vanaf het begin op. Werk toe naar een eenvoudig product dat dient als perfecte basis. Vraag je dus regelmatig af of het toevoegen van bepaalde functionaliteiten echt noodzakelijk is. Soms kun je dit al bereiken zonder überhaupt iets te ontwikkelen!

Als je met behulp van een MVP je ideeën hebt kunnen valideren, kun je door met het ontwikkelen van een MSP (minimal sellable product). Dat is een minimale versie van je product waar je gebruikers bereid zijn om voor te betalen en bevat vaak nog net wat meer features of aankleding dan het MVP. Het MSP gebruik je om betalende gebruikers aan te trekken en op basis van hun feedback je SaaS-applicatie verder te ontwikkelen.

Funding: groeigeld ophalen of zelf investeren?

Een SaaS-applicatie (laten) ontwikkelen kost geld, en dus heb je een startkapitaal nodig om je SaaS-startup van de grond te krijgen. Een paar overwegingen:

  • Wees bereid om zelf te investeren. Waarom? Door zelf geld in je bedrijf te stoppen, benadruk je dat je gelooft in de kracht van je product. Investeerders financieren projecten met die zogenaamde ‘skin in the game’ ook sneller. Het is gebruikelijk om in ieder geval in de pre-seed fase zelf mee te investeren. Dit kan bijvoorbeeld door de eerste validatiefase te bekostigen waarin het werkingsprincipe wordt overgebracht in een design, video of een eerste opzet in een no code oplossing. Vaak investeren startup founders daarna ook mee in de productie van het MVP en MSP. Dat gebeurd vooral in de vorm van tijd maar voor vermogende ondernemers is het niet gek om ook deze eerste bedrijfs- en ontwikkelkosten te financieren.
  • Meer dan alleen geld. Besluit je toch geld op te halen, bedenk dan vooraf wat je van een investeerder verwacht. Familie, vrienden en kennissen zijn wellicht het makkelijkste startpunt maar hoe beïnvloed deze nieuwe rol jullie onderlinge relatie? Bij een professionele investeerder zal je relatie vaak zakelijk(er) zijn maar is het belangrijk om hun belang(en) en investeringshorizon te begrijpen om conflicten te voorkomen. Veel investeerders brengen ook aanvullende voordelen met zich mee zoals ervaring, netwerk, resources of vertrouwen in de markt. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welk van deze zaken voor jou belangrijk zijn en/of deze voldoende waarde bieden om een kleiner investeringsbedrag te accepteren.
  • Bekijk de alternatieven. Wil je niet afhankelijk zijn van investeerders maar heb je ook geen mogelijkheid om zelf te financieren? Dan kun je altijd nog kijken naar alternatieve vormen van financiering zoals subsidies, speciale innovatieleningen, vormen van crowdfunding en presales.

Intern ontwikkelen, of is uitbesteden toch beter?

Als startup ben je niet verplicht om je SaaS-applicatie intern te ontwikkelen. Sterker nog: vaak is het slimmer om deze klus (deels) uit te besteden. Sta je voor de keuze Saas laten maken of zelf ontwikkelen? Houd dan de volgende overwegingen en mogelijkheden in je achterhoofd:

  • Heb je haast? Het uitbesteden van je softwareontwikkeling zorgt voor stabiliteit en vormt een goede basis om later op verder te bouwen. Door de SaaS-applicatie te laten ontwikkelen bij een externe partij, kun je bovendien sneller vaart maken. Vooral als er genoeg funding is en tijd een belangrijke rol speelt, is dit dus een uitstekende optie.
  • Uitbesteden is niet per se duurder. Heb je weinig financiële slagkracht? Zelfs dan is het meestal toch lucratiever om de SaaS-ontwikkeling uit te besteden. Je hoeft immers geen programmeurs in dienst te nemen en bespaart zodoende flink op personeelskosten. Vergis je ook niet in de hoeveelheid tijd en geld die er gaat zitten in het aannemen, opstarten en goed laten samenwerken van een softwareteam.
  • Hoeveel ervaring zit er in je startup? Een beginnend developer kan vaak prima het MVP voor een SaaS-systeem ontwikkelen. Maar de ervaring leert dat het bij het opschalen van de applicatie meestal alsnog fout gaat. Of dat er te snel keuzes zijn gemaakt over bepaalde funderingen van de applicatie. De kans dat je in een latere fase opnieuw moet beginnen is dan aanzienlijk. Neem je dat voor lief, dan is de keuze voor een eigen productie met een vrij onervaren team prima. Wil je dit omzeilen, dan is uitbesteden de betere optie.
  • Is er marktvalidatie? Is jouw SaaS-oplossing voldoende gevalideerd? Dan komt de optie ‘zelf ontwikkelen’ eerder in beeld. Een eigen softwareteam opstarten is dan een logische keuze. De overgang van uitbesteding naar intern ontwikkelen is niet altijd eenvoudig. Web Whales heeft al heel wat bedrijven geholpen bij deze transitie door het proces onder begeleiding geleidelijk te laten verlopen.
  • Externe ontwikkelpartij laten participeren. Wil je je SaaS-product toch liever laten ontwikkelen door een externe softwarebouwer, maar zie je op tegen de kosten? Je kunt overwegen om de ontwikkelpartij te laten participeren in je startup. In ruil voor een stukje belang in het bedrijf reduceer je de ontwikkelkosten aanzienlijk.
  • SaaS laten ontwikkelen in het buitenland. Het buitenland lonkt. Lage tarieven, een overvloed aan hoog opgeleide ontwikkelaars; waarom zou je je SaaS-applicatie niet laten ontwikkelen in Azië of Oost-Europa? Er zijn absoluut succesvolle startups die deze route hebben bewandeld, maar de realiteit is dat er vaak nog veel haken en ogen aan zitten. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat het kwaliteitsniveau in andere landen niet hetzelfde is als de standaard waaraan wij gewend zijn. En dan hebben we het nog niet eens over complicerende factoren als tijdsverschil, cultuurverschillen, taalbarrières en onduidelijke garantievoorwaarden.

    Vaak ben je alsnog veel tijd (en dus geld) kwijt aan het controleren en aansturen van de voortgang van het project. Wil je toch in zee gaan met een buitenlandse partij, kies dan voor een bedrijf met veel ervaring en goede reviews. Daarnaast is het wenselijk om een goede CTO in je eigen team te hebben die het project kan begeleiden.

Voeg een CTO toe aan je team

Je product staat of valt met de kwaliteit van de ontwikkelde software. Daarom is het aan te raden om een CTO in je team van founders te hebben. Een Chief Technology Officer heeft een strategische rol. Deze persoon bewaakt niet alleen de kwaliteit van het product, maar ook andere belangrijke factoren zoals compliance en toekomstbestendigheid. Vaak zijn dit zaken waar je zelf geen tijd of oog voor hebt.

Een CTO in je team heeft overigens ook waarde indien je applicatie niet in-house wordt ontwikkeld. De CTO bewaakt dan alsnog de kwaliteit van de applicatie vanuit jullie perspectief en onderhoudt meestal het contact met de externe ontwikkelpartij. Hoewel het zeker geen vereiste is, zien we ook projecten voorbij komen waarbij de CTO zelf mee-ontwikkelt met het team van externe developers. Zo’n constructie kan helpen om enerzijds de ontwikkelkosten wat lager te houden en anderzijds om feeling bij de technische concepten van het product te houden .

Ontbreekt het je aan een CTO, dan kun je eventueel ook externe adviseurs aantrekken om je hierbij te helpen. Houd er rekening mee dat deze optie echter wel kostbaarder is wanneer je hun expertise voor een langere periode nodig hebt.

Stuur op de juiste ratio’s

Wil je slagen als startup, dan is het belangrijk om te focussen op de juiste ratio’s. Welke KPI’s zijn belangrijk voor jouw concept? Maak niet de fout om je te concentreren op het binnenhalen van zoveel mogelijk nieuwe klanten, terwijl ze na een paar weken alweer weg zijn. Je kunt beter je huidige ratio’s verbeteren. Pas als deze cijfers een goed rendement beloven, heeft het zin om de marketingactiviteiten uit te breiden.

SaaS-startup begeleiding en advies

Met bovenstaande tips hopen we je wat meer op weg te helpen. Overweeg je om een SaaS-applicatie te (laten) ontwikkelen als startup en heb je behoefte aan aanvullend advies? Web Whales helpt je graag. Als ervaren software ontwikkelaars weten we precies wat er komt kijken bij het maken en verkopen van je eigen software. Ook kunnen we een transitietraject van het uitbesteden naar het intern ontwikkelen van software begeleiden. Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust een keer vrijblijvend contact op. We zijn benieuwd naar jouw plannen!

Geschreven door

Stel je vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.