Voor het laatste geactualiseerd op

Begrippen als SaaS (Software as a Service) , PaaS (Platform as a Service) en IaaS (Infrastructure as a Service) worden steeds vaker gebruikt. Deze clouddiensten kennen verschillende doelgroepen. Zo is een SaaS-systeem vooral gericht op eindgebruikers (projectmanagement software bijv.) en zijn PaaS- en IaaS-oplossingen veel technischer en worden deze voornamelijk gebruikt door IT-professionals. SaaS-oplossingen bieden daarmee een totaaloplossing terwijl PaaS en IaaS oplossingen vaak meer controle en flexibiliteit bieden.

In dit artikel leggen we de verschillen en de voor- en nadelen uit en staan we stil bij welke oplossing past bij welke situatie.

Wat houdt SaaS in?

Bij SaaS, oftewel Software as a Service, betaal je voor het gebruik van software en de ondersteunende services zoals de hosting, opslag, beveiliging en het onderhoud, zonder dat je hier eigenaar van wordt. Doorgaans wordt deze software online aangeboden maar dit is geen vereiste.

Bekende voorbeelden van SaaS zijn Dropbox, MailChimp en PayPal. Ook veel online CRM (Hubspot), ERP (Business Central) of boekhoudpakketten (Exact Online), zijn goede voorbeelden van SaaS-oplossingen.

SaaS wordt ook wel Software on Demand of Applications as a Service genoemd.

Wat zijn de voordelen van een SaaS-systeem?

Het grote voordeel van een SaaS-systeem is dat de aanschaf en het onderhoud van de software je uit handen wordt genomen. Dat scheelt je een hoop tijd en bespaart ook veel initiële kosten. Maar bedrijven kiezen ook en masse voor een SaaS-oplossing omdat het makkelijk opschaalt. Je kunt je pakket direct aanpassen aan wat je op dat moment nodig hebt. De software groeit op die manier mee met je bedrijf.

Wat zijn de nadelen van een SaaS-systeem?

Bij SaaS krijg je een totaaloplossing op een presenteerblaadje aangereikt. De keerzijde daarvan is dat je geen inspraak hebt over de inrichting van de geleverde diensten. De provider zorgt namelijk voor alles, en dus ook voor de configuratie en doorontwikkeling van de software. Je kunt de programma’s daarom slecht beperkt afstemmen op jullie werkwijze of voorkeuren.

Nog iets om rekening mee te houden: bij een SaaS-oplossing geef je je data uit handen. De provider zorgt voor de opslag en beveiliging van je bedrijfsgegevens. Je hebt daar dus niet langer zelf de controle over, en dat idee vindt niet iedereen even prettig.

Wat houdt PaaS in?

Bij PaaS, oftewel Platform as a Service, gaat het om een minder uitgebreid servicepakket. PaaS is een cloudplatform dat vooral gebruikt wordt door ontwikkelaars. Deze service biedt een complete online omgeving waarin je software kunt ontwikkelen, testen, uitrollen en beheren. Daarbij worden bepaalde diensten uitgevoerd door de provider, maar dit is minder dan bij SaaS.

  • Deze services zijn inbegrepen bij PaaS: networking, storage, servers, virtualisatie, runtime, middleware en O/S.

Microsoft is bijvoorbeeld een PaaS-leverancier (Windows Virtual Desktop), net als Betty Blocks en Salesforce (Lightning).

Wat zijn de voordelen van PaaS?

Het Platform as a Service neemt veel tijdrovende en dure IT-taken over. Dat geeft cloud engineers meer ruimte om nieuwe softwareoplossingen te ontwikkelen. Dankzij de herbruikbare functionaliteiten die het platform biedt, gaat dat ook nog eens snel en gemakkelijk. Tegelijkertijd heb je bij een PaaS-oplossing nog wel invloed op zaken zoals de applicaties en je data.

Er zijn overigens meerdere soorten Platforms as a Service. Zo kun je een integratie platform als cloudservice (iPaaS) kiezen om gemakkelijk vanuit de cloud data te integreren. Andere vormen zijn bijvoorbeeld baPaaS (ba staat voor business analytics), apimPaaS (apim staat voor API Management) en cPaaS (c staat voor communicatie).

Wat zijn de nadelen van PaaS?

De meeste diensten in het PaaS-pakket worden geregeld door de provider. Dat betekent dat er weinig vrijheid is om bijvoorbeeld andere middleware te kiezen of de oplossing zelf door te ontwikkelen.

Wat houdt IaaS in?

Kies je voor IaaS, dan huur je een stukje infrastructuur van een provider. Daarbij moet je denken aan zaken als servers, opslag, netwerk en virtualisatie. Daardoor kun je werken in de cloud zonder dat je hoeft om te kijken naar deze fysieke aspecten. Voor de overige werkzaamheden (beheer van software en applicaties) blijf je wel zelf verantwoordelijk. IaaS is dus het pakket met het laagste serviceniveau. Microsoft Azure is bijvoorbeeld een bekende IaaS-provider, net als DigitalOcean en Amazon Web Services (AWS).

Wat zijn de voordelen van IaaS?

IaaS is de oplossing waarbij je alleen de ICT-infrasructuur uitbesteedt. Dat scheelt veel tijd en kosten, maar geeft je wel de mogelijkheid om de omgeving precies zo in te richten als je wil. Je hebt dus veel meer vrijheid dan bij PaaS en SaaS.

Dankzij een IaaS-oplossing kun je bovendien snel capaciteit toevoegen aan een bestaande omgeving. Dat zorgt voor veel flexibiliteit.

Wat zijn de nadelen van IaaS

IaaS geeft veel vrijheid maar vereist daardoor ook veel technische knowhow. Iemand moet namelijk wel de servers inrichten en onderhouden. IaaS is daarom vooral geschikt voor DevOps, IT-administrators en systeem- en netwerkbeheerders. Heb je deze professional(s) niet in huis, dan moet je hier alsnog in investeren.

SaaS, PaaS of IaaS: wat past bij mijn organisatie?

De keuze voor SaaS, PaaS of IaaS hangt natuurlijk vooral af van je doelstellingen. Zoek je een totaaloplossing (SaaS) of dient vooral je interne IT-team ontzorgd te worden? Daarbij zal het ook meespelen of de huidige SaaS-aanbieders een visie hebben die aansluit bij jouw werkproces of doelen en hoeveel controle je wilt behouden op jouw applicaties en data.

Wanneer is SaaS een goede optie?

Software as a Service is een ideale oplossing voor bedrijven die snelheid willen maken en de hoge ontwikkelkosten van software niet willen dragen. Deze methode is daarom enorm populair bij MKB-ondernemingen. SaaS-oplossingen stellen bedrijven immers in staat om voor een fractie van de ontwikkelkosten dezelfde tools te gebruiken als hun grotere tegenhangers. Zo zal het niet de eerste keer zijn dat er flink geïnvesteerd is in (interne) software welke na verloop van tijd ingehaald werd door een SaaS-aanbieder. Wel belangrijk om rekening mee te houden, zijn er software-oplossingen beschikbaar die aansluiten bij jullie werkproces? Dit is vaak de belangrijke bottleneck bij het kiezen voor SaaS. Als er geen geschikte oplossing is, dan zal je de software toch zelf moeten laten ontwikkelen.

Wanneer is PaaS een goede optie?

PaaS is vooral geschikt voor ontwikkelaars. App- en webbouwers die IT-zaken als beheer en beveiliging graag uitbesteden maar toch invloed willen houden op de applicaties die ontwikkeld en gedraaid worden, kiezen al snel voor een PaaS-constructie.

Ook bij grotere organisaties met een interne IT-afdeling zal er eerder voor PaaS gekozen worden.

Wanneer is IaaS een goede optie?

Een IaaS-oplossing, waarbij alleen de zorg voor de infrastructuur wordt uitbesteed, is een goede stap als je interne IT-team nog zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud en het opvangen van piekbelasting op jullie servers. Vaak is de keuze om zelf software te ontwikkelen in dit stadium al gemaakt of zijn er reeds bestaande applicaties waarbij vooral de beschikbaarheid geborgen zal moeten worden.

Inkopen of zelf software ontwikkelen?

Het aanbod aan Saas-, PaaS- en IaaS-oplossingen is enorm. Nederland kent al veel SaaS-bedrijven en elke dag komen er nieuwe SaaS-startups bij. Het inkopen van een SaaS-oplossing is doorgaan de meest voor de hand liggende oplossing maar wanneer bestaande oplossingen geen uitkomst bieden dan kun je ook zelf software ontwikkelen. Het voordeel van die optie is dat je je product helemaal naar eigen inzicht kunt vormgeven en deze vervolgens zelf als SaaS-oplossing kunt lanceren. Bovendien bespaar je op de inkoopkosten voor een bestaand softwarepakket waardoor je direct een deel van het benodigde ontwikkelbudget hebt terugverdient.

Wil je eens sparren over het zelf ontwikkelen van een SaaS-applicatie? We helpen je graag op weg! Zo helpen we jouw ideeën aanscherpen, geven we je snel een budgetindicatie en valideren we je concept voordat we starten met de ontwikkeling.

Geschreven door

Stel je vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.