Een SaaS-startup beginnen is één ding. Je ontwikkelen tot succesvol internationaal SaaS-bedrijf is nog een heel ander verhaal. Niet alle ondernemers slagen hierin. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van ondernemingen die dat wel gered hebben. En daar zitten ook een hoop bedrijven van Nederlandse bodem tussen! Ter inspiratie hebben we een lijstje voor je opgesteld met de (in onze ogen) beste Nederlandse SaaS-bedrijven. Applaus (en respect!) voor deze 15 Hollandse toppers:
Mollie
Mollie werd opgericht in 2004 door de toen nog pas 18-jarige Adriaan Mol. Het bedrijf richt zich vooral op het MKB en is inmiddels een snelgroeiende betalingsverwerker. De SaaS-betaaloplossing van Mollie is vooral bekend van de verwerking van iDEAL-betalingen, maar biedt tegenwoordig ook oplossingen voor fysieke betalingen en voor online (SaaS) platformen.
Naast het hoofdkantoor in Amsterdam heeft het bedrijf kantoren in nog 6 landen. Oprichter Mol wil vooralsnog niet naar de beurs, maar heeft in een recente investeringsronde 90 miljoen euro opgehaald. Daarmee komt de geschatte waarde van het bedrijf uit op ruim 2 miljard dollar. Amerikaanse investeerders TVC denkt dat Mollie de ‘Apple van de betalingswereld’ kan worden. Er ligt dus nogal wat in het verschiet voor dit Nederlandse SaaS-bedrijf.
Adyen
Nog een succesverhaal uit het SaaS-fintech-segment. Adyen is Surinaams voor ‘opnieuw beginnen’. En dat is precies wat oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff in 2006 met hun startup voor ogen hadden: een nieuwe manier om online betaalmethoden te integreren. Adyen biedt een SaaS-platform waarmee bedrijven verschillende betaalmogelijkheden in één systeem kunnen accepteren. Dat sloeg aan: in 2012, zes jaar na de oprichting, opende Adyen kantoren in San Francisco, Parijs, Londen en Stockholm.
Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd meer dan 27 kantoren en meer dan 3.000 werknemers. Het bedrijf kan meerdere grote namen tot haar klantenkring rekenen, waaronder Spotify en Booking.com. De coronacrisis legde het bedrijf geen windeieren: over de eerste helft van 2021 behaalde het bedrijf een winst van 272,7 miljoen euro en een omzet van 445 miljoen euro. De aandelenkoers (Adyen ging in 2018 naar de beurs) staat inmiddels op 1.500 euro.
Unit4
Unit4 (opgericht in 1980) maakt bedrijfssoftware zoals ERP- FP&A- en HCM-systemen. Het motto van Unit4: de mens staat centraal. Het bedrijf levert dan ook oplossingen die, naar eigen zeggen, tot een verbeterde ‘People experience’ leiden. Unit4 richt zich vooral op instellingen in het hoger onderwijs, bedrijven in de publieke sector en non-profitorganisaties. Zo mag het SaaS-bedrijf onder meer Southampton City Council en War Child tot zijn klantenkring rekenen.
Unit4 nam verschillende bedrijven over en werd op die manier een multinational met teams over de hele wereld. In 2020 is Unit4 Bedrijfssoftware, het onderdeel dat zich op de op Nederlandse markt richtte, overgenomen door het Nederlandse softwarebedrijf Exact (overigens ook een mooi SaaS-bedrijf). Het overgebleven, internationaal opererende deel van Unit4 scoort goede cijfers: in 2020 namen de inkomsten uit cloud-abonnementen toe met zo’n 15 procent. Dat bracht de teller op een kleine 120 miljoen euro.
AFAS
Het acroniem AFAS staat voor Applications For Administrative Solutions. Dit Nederlandse familiebedrijf, opgericht in 1996 door Piet Mars en Ton van der Veldt, ontwikkelt innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt. SaaS ERP-software om precies te zijn. AFAS voelt een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid. De SaaS-leverancier staat dan ook bekend om zijn sponsoring en de AFAS foundation waarmee het allerlei goede doelen steunt.
AFAS telt om en nabij 600 medewerkers. Het bedrijf bedient naar eigen zeggen zo’n 12.000 klanten en heeft, naast een hoofdkantoor in Leusden, vestigingen in België en op Curaçao en Aruba. Leuk feitje is dat ongeveer een derde van werkend Nederland het loonstrookje krijgt via de software van AFAS.
TOPdesk
TOPdesk zag het levenslicht in 1993, toen studenten Frank Droogsma en Wolter Smit een product ontwikkelden waarmee bedrijven hun dienstverleningsprocessen konden vereenvoudigen en optimaliseren. De eerste versie van de service managementsoftware (TOPdesk 1) draaide nog op MS-DOS, maar al snel werd overgestapt op Windows. In 2005 kwam TOPdesk 4, de eerste SaaS-versie van het product, beschikbaar.
TOPdesk groeide gestaag en boekte ook internationaal successen; in 2004 opende het eerste buitenlandse vestiging in Duitsland. Anno nu zijn er TOPdesk kantoren in vijftien landen, met het hoofdkantoor in Delft. De service managementsoftware van TOPdesk heeft inmiddels wereldwijd 10 miljoen gebruikers. Het aantal medewerkers is gegroeid naar meer dan 900.
Exact Online
Ook Softwarebedrijf Exact begon als een studentenproject. In 1984 besloten Rinus Dekker, Arco van Nieuwland, Paul van Keep, Paul Frijling, Leo Schonk en Eduard Hagens een eigen bedrijfje te starten. De software voor financiële administratie sloeg aan en binnen tien jaar werd Exact Software marktleider in Nederland. Een hoop overnames verder, werd in 1999 een gang naar de beurs ingezet. Aan de beursnotitie kwam in 2015 een einde, toen Exact Holding voor 730 miljoen euro werd overgenomen door investeringsmaatschappij Apax Partners. Sinds 2019 is het bedrijf in handen van de Amerikaanse investeerder KKR.
Exact online, de SaaS-versie van softwareproducten, kwam in 2005 op de markt en werd al snel Exacts populairste en snelst groeiende product. Inmiddels telt Exact ruim 1.850 werknemers en hebben 550.000 bedrijven een abonnement op een van de online boekhoudpakketten die Exact aanbiedt. Het boekjaar 2018 werd afgesloten met een omzet van 209 miljoen euro en een bruto winst van 57 miljoen.
Mendix
Mendix levert low-code softwareontwikkelingstools. Het bedrijf, dat in 2005 in Rotterdam werd opgericht door Derek Roos en Derckjan Kruit, ontwierp een revolutionair platform waarop men, met of zonder kennis van programmeren, gemakkelijk applicaties kunnen bouwen.
Inmiddels heeft Mendix in rap tempo de wereld veroverd. Het bedrijf verhuisde zijn hoofdkantoor al in 2012 naar Boston en opende vestigingen in talloze landen. In 2018 nam grootmacht Siemens Mendix over voor een bedrag van 628 miljoen, waarna de omzet in 2019 steeg met meer dan 100 miljoen euro. In 2020 werd de uitbreiding naar de regio Azië in gang gezet met de opening van een vestiging in Singapore. Mendix heeft meer dan 1.400 medewerkers op de payroll staan. Het lowcode ontwikkelplatform wordt door meer dan 4.000 bedrijven gebruikt.
Betty Blocks
Nog een SaaS low- en no-codeplatform van Nederlandse origine: Betty Blocks. Het bedrijf (opgericht in 2013) van de broers Chris en Tim Obdam timmert net zo goed aan de weg als concurrent Mendix. Zo werd in 2017 een groei van 210% in de jaarlijkse omzet gezien en werd Betty Blocks datzelfde jaar opgenomen in Gartner’s Magic Quadrant (Enterprise hpaPaaS).
Ook internationaal gezien groeit Betty Blocks hard. Naast het gloednieuwe hoofdkantoor in Alkmaar, zijn er vestigingen in vijf verschillende landen en werkt het bedrijf samen met partners over de hele wereld, waaronder Microsoft. Het verdienmodel van Betty Blocks is gebaseerd op een abonnementsmodel waarbij je kunt kiezen uit drie verschillende pakketten. Er is geen gratis versie.
WeTransfer
Download- en uploaddienst WeTransfer bestaat sinds 2009. Oprichters Bas Beerens en Ronald Hans Nalding ontwikkelden en vermarktten een tool om gemakkelijk grote bestanden te verzenden en te ontvangen. Inmiddels maken er wereldwijd iedere maand meer dan 80 miljoen (!) mensen gebruik van de diensten van WeTransfer. De basistool is gratis, de WeTransfer Plus-versie is betaald. Verder heeft het bedrijf vooral inkomsten uit advertenties.
WeTransfers was vanaf dag 1 een succes en kent een indrukwekkende groeicurve. Al binnen drie maanden werd de SaaS-oplossing gebruikt in 187 landen. In 2013 werd de mijlpaal van twee miljoen transfers per dag bereikt en werd het bedrijf winstgevend. Na een succesvolle investeringsronde die 25 miljoen opbracht, zette WeTransfer in 2016 voet aan de grond in Amerika. In 2019 volgde een nieuwe investeringsronde (35 miljoen) en er gaan af en aan geruchten over een mogelijke beursgang.
Spotler
Spotler is een E-mail Service Provider. Het bedrijf zag in 2017 het levenslicht, toen zusterbedrijven Blinker en MailPlus fuseerden. Deze bedrijven waren al sinds 2004 actief in de ESP-branche en brachten de nodige expertise en klanten met zich mee. Spotler Nederland maakt deel uit van de marketing technology company Spotler Group, samen met Spotler UK en het Nederlandse Flowmailer. Onlangs is ook Tripolis aan het rijtje toegevoegd.
Spotler Nederland heeft een hoofdkantoor in Zoetermeer, waar zo’n 60 werknemers op de payroll staan. Het bedrijf bedient zo’n 5.000 klanten op basis van een abonnementsmodel.
Backbase
Het snelgroeiende fintechbedrijf Backbase levert software voor banken. Het succes liet wel even op zich wachten: na een aanvankelijk uitstekende start in 2003 volgde een periode waarin de op Ajax gebaseerde banksoftware het moest afleggen tegen open source alternatieven. Oprichter Jouk Pleiter ging terug naar de tekentafel en ontwikkelde een nieuw product waarmee banken hun diensten op een relatief eenvoudige manier kunnen digitaliseren. Een schot in de roos, zo bleek, want vanaf dat moment nam het aantal klanten razendsnel toe.
In 2010 plaatste Gartner Backbase in het Magic Quadrant for Horizontal Portals. Een jaar later opende het bedrijf een kantoor in New York. Backbase heeft geen investeerders en is volledig self funded. Inmiddels maken meer dan 125 financiële bedrijven over de hele wereld gebruik van het Backbase platform, waaronder ABN AMRO, Barclays, Credit Suisse en Deutsche Bank. Meestal gaat het om langlopende contracten op basis van een abonnementsmodel. Backbase heeft hoofdkantoren in Amsterdam en Atlanta plus een aantal internationale vestigingen. Er werken momenteel meer dan 1.000 mensen bij het bedrijf.
Sendcloud
Online winkelen wordt steeds meer de norm en daardoor neemt ook het aantal pakketverzendingen toe. Sendcloud, opgericht door Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi Tolou, is een van de bedrijven die inhaakt op deze ontwikkeling. De organisatie levert software waarmee online retailers alle stadia van het verzendproces kunnen optimaliseren. Het verdienmodel bestaat uit een freemium-concept met een gratis basisversie en betaalde abonnementen.
De startup uit 2012 groeide in rap tempo uit tot een zeer succesvolle onderneming. Zo won Sendcloud in 2017 de Deloitte Tech Fast50 (groeipercentage van 5463%), in 2019 gevolgd door een notering in de Financial Times Top 1000 Fastest Growing Companies in Europe. Sendcloud heeft op dit moment meer dan 23 duizend klanten in zeven landen, ruim 300 werknemers en kantoren in Eindhoven (HQ) en München. In 2019 bedroeg de omzet 44 miljoen euro en met de coronacrisis als aanjager van online shoppen, ziet de toekomst voor Sendcloud er rooskleurig uit.
Bird (voorheen MessageBird)
In tien jaar tijd van vier naar ruim 700 medewerkers en een overname van een grote concurrent in Amerika; aan het succesverhaal van Bird (tot 1 februari 2024 nog MessageBird) lijkt geen einde te komen. Oprichters Robert Vis en Adriaan Mol (die we kennen van Mollie) begonnen in 2011 met het ontwerpen van een online platform waarmee bedrijven sneller en gemakkelijker kunnen communiceren met hun klanten. Nadat Amber Alert zich aanmeldde voor deze SaaS-service, groeide het bedrijf razendsnel, ook buiten Nederland. Aanvankelijk bood het bedrijf SMS-diensten aan. Inmiddels bieden ze een heel scala aan kanalen en mogelijkheden om klanten en leads te bereiken.
In 2021 nam MessageBird voor 600 miljoen dollar de Amerikaanse emailmarketing-gigant SparkPost over. Daarmee krijgt het bedrijf nu ook een behoorlijke vinger in de pap op de Amerikaanse markt. Het gezamenlijke klantenbestand van MessageBird en SparkPost telt maar liefst 25.000 bedrijven. Kenners verwachten dat de volgende stap een gang naar de beurs zal zijn, waarschijnlijk in 2024 of 2025.
GitLab
GitLab werd in 2011 opgericht door de Utrechtse Sytse Sijbrandij en Oekraïense zakenpartner Dmitriy Zaporozhets. De mannen ontwikkelden een open source platform voor software developers. In GitLab kan een team van meerdere developers code schrijven, delen, controleren en uitrollen.
Inmiddels wordt het platform gebruikt door meer dan 100.000 organisaties wereldwijd op basis van een freemium abonnementsmodel. Een uniek onderdeel van GitLab is dat hun ruim 2.100 medewerkers (uit meer dan 65 landen) bijna allemaal remote werken. En de cijfers? Tijdens meerdere succesvolle investeringsrondes werden er vele miljoenen euro’s opgehaald. In 2018 bereikte GitLab zelfs de unicornstatus, toen het bedrijf werd gewaardeerd op meer dan 1,1 miljard dollar. Een voor 2020 aangekondigde beursgang werd echter afgezegd.
Keylane
Keylane richt zich op bedrijven in de verzekerings- en pensioensector. Het bedrijf ontwikkelt SaaS-oplossingen om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Van een startup is geen sprake: Keylane komt in 2014 voort uit de integratie van de reeds bestaande softwarespecialisten Actuera en Quinity. Als Keylane hopen zij hun internationale groei-ambities binnen Europa te kunnen realiseren.
Dat voornemen is gelukt: Keylane draaide in 2020 een omzet van 90 miljoen euro. Het bedrijf heeft meer dan 750 werknemers en levert zijn SaaS-oplossingen aan ruim 270 verzekeringsmaatschappijen en pensioenbedrijven in onder andere de Benelux en Scandinavië. Het hoofdkantoor van Keylane is gevestigd in Utrecht, het bedrijf heeft daarnaast nog vestigingen in Duitsland, Denemarken en Noorwegen.
Meer Nederlandse SaaS-bedrijven
Het Nederlandse SaaS-landschap is groot! Er zijn dus nog veel meer SaaS-bedrijven van eigen bodem die het gemaakt hebben in de softwarewereld. Zou jij graag een bedrijfsnaam toegevoegd zien aan bovenstaande lijst? Aanvullingen zijn welkom!