Voor het laatste geactualiseerd op

Als SaaS-ondernemer is snelheid van levensbelang. Ieder goed concept wordt namelijk al snel gevolgd en door de aard van software beperkt die concurrentie zich allang niet meer tot Nederland. Het vertalen van je software en het inrichten van een Engelstalige supportafdeling is slechts een kleine stap om je groei-ambitie waar te maken.

SaaS-bedrijven krijgen daarnaast vaak te maken met het “The winner takes it all” principe. Alhoewel grote markten zoals administratieve software, ERP of projectmanagement systemen altijd ruimte bieden voor niches, ontstaat binnen zo’n niche al snel een dominante speler. Software is immers makkelijk schaalbaar, waardoor marktaandeel snel veroverd kan worden. Tenminste.. als je er op tijd bij bent.

Software kent namelijk vrij hoge “switching costs”, waardoor eenmaal veroverd terrein moeilijk wordt teruggewonnen. Vooral wanneer hiermee bedrijfsprocessen zijn geoptimaliseerd brengt een overstap de nodige wijzigingen met zich mee. En dat is nou net iets waar mensen niet van houden.

Reden genoeg dus om als SaaS-organisatie snel door te groeien, en daar komt doorgaans financiering bij kijken. Een onderwerp waar we in dit artikel verder op in gaan.

Type financieringsrondes

Bij iedere levensfase komen andere uitdagingen, en daarmee financieringsbehoefte, kijken. Om de juiste investeerders te benaderen zul je moeten begrijpen welke investeringsronde jouw staat te wachten en welke partijen hier doorgaans in actief zijn.

Pre-seed

Je hebt een goed concept bedacht en na veel gesprekken en onderzoek besluit je hier business van te maken. De pre-seed ronde helpt je jouw bedrijf opstarten en de eerste kosten te dekken. Denk daarbij vooral aan de reguliere bedrijfskosten en hetgeen nodig is om een prototype of minimum viable product te laten ontwikkelen. Omdat er nog weinig tastbaars is wordt financiëring veelal in privékringen opgehaald waarbij men investeert in de persoon en nog niet zozeer in het bedrijf. Het investeringsmotief kan van persoon tot persoon verschillen en is lang niet altijd het beoogde rendement op de investering.

Wanneer: In de conceptfase (voor oprichting) en de validatiefase direct na de oprichting van het bedrijf.

Wie: De oprichters, vrienden, familie, supporters

Investeringen: €5.000 – €100.000

Seed

Je hebt aangetoond dat jouw concept potentie heeft en je doelgroep bereid is om te betalen voor de (toekomstige) software. Met een seed ronde haal je de middelen op om tot een volwaardig bedrijf te komen. Investeerders planten zo gezegd het zaadje waarmee de organisatie kan groeien. Zo kan de software verder ontwikkeld worden, is er ruimte om te experimenteren met marketing- en salesfunnels en worden de eerste medewerkers aangenomen om te ondersteunen bij de operationele processen.

Alhoewel er in deze fase veel verschillende soorten investeerders actief zijn is het voor hen, door een gebrek aan cijfers, een risicovolle investering. Investeerders zullen zich dan ook in grote mate laten leiden door de capaciteiten van de oprichters, de marktpotentie en hun eigen specifieke kennis van de markt of het businessmodel.

Wanneer: Vanaf het moment dat de eerste conceptvalidatie heeft plaatsgevonden tot de periode daarna om tot een levensvatbaar bedrijf te komen.

Wie: De oprichters, vrienden, familie, incubators, business angels (individuele investeerders) of investeringsmaatschappijen.

Investeringen:

  • €10.000 – €50.000 (oprichters, vrienden, familie);
  • €50.000 – €100.000 (business angels);
  • €100.000 – €2.000.0000 (investeringsmaatschappijen).

Series A

Je SaaS-bedrijf heeft aangetoond dat er een product-marketfit is. Je belangrijkste (marketing) KPI’s zien er veelbelovend uit en je hebt een goed beeld van jouw plek in de markt. Zo weet je wat jouw waardepropositie is, welke doelgroep je daarmee aanspreekt en hoe jouw pad naar groei er de komende jaren uitziet. Operationeel ben je in staat om nieuwe klanten te werven en te onboarden en zijn er processen die de operationele kant van deze groei ondersteunen.

De serie a investeringsronde is vaak een belangrijke mijlpaal voor bedrijven. Zo is veel van de onzekerheid rondom het vinden van een product-marketfit weggenomen en wordt de waarde van jouw bedrijf een stuk kwantificeerbaarder. Zo zal de nadruk bij dergelijke investeringen verschuiven van het team naar je (groei)cijfers en de bijbehorende marktpotentie.

Bedrijven in deze fase kennen gemiddeld 54 (FTE) medewerkers en het ophalen van aanvullende financiering dient vooral om de “scale-up” fase te bekostigen en de groei te versnellen. Denk daarbij aan het uitbreiden van het management team, het opschalen van de diverse operationele teams en het verder opschalen van de marketing- en salesactiviteiten.

Wanneer: nadat de product-marketfit is aangetoond en de belangrijkste KPI’s op orde zijn.

Wie: Investeerders uit eerdere rondes, Investeringsmaatschappijen.

Investeringen: 2 – 20 miljoen euro.

Series B

Er zijn verschillende momenten waarop men van een series b investeringsronde spreekt. Zo gaan sommige partijen ervan uit dat dit het vervolg is op een series a ronde en baseren andere dit op omzetcijfers of de volwassenheidsfase van het bedrijf. Welke definitie je ook hanteerd, het is in deze fase vooral belangrijk om aan tonen dat jouw groeipad waargemaakt wordt en jouw groeicijfers standhouden wanneer jouw bedrijf opschaalt.

In deze fase is je SaaS-bedrijf flink gegroeid en tellen bedrijven in deze fase gemiddeld 150 (FTE) medewerkers. Deze investeringsronde wordt dan ook veelal gebruikt om het marktaandeel binnen jouw niche en de overkoepelende markt verder uit te breiden en je teams en services te profesionaliseren.

Wanneer: wanneer je SaaS-bedrijf heeft aangetoond ook op grote schaal flinke groei te kunnen realiseren.

Wie: Investeerders uit eerdere rondes, Investeringsmaatschappijen.

Investeringen: 10 – 75 miljoen euro.

Series C

Je hebt jouw niche veroverd en er liggen nog voldoende kansen voor uitbreiding naar andere markten of segmenten. Een serie c investeringsronde wordt dan ook gebruikt om succesvolle bedrijven de slagkracht te geven om zich verder te ontwikkelen dan de initiële beoogde markt. Dit kan bijvoorbeeld door ook overnames in deze beoogde markten te financieren.

Wanneer: wanneer reeds succesvolle bedrijven zich verder uitbreiden naar andere markten of segmenten.

Wie: Investeringsmaatschappijen, investeringsbanken, & hedgefunds.

Investeringen: 50 miljoen euro of meer

Meer informatie over de kenmerken vanuit van SaaS-bedrijven die financiering ophalen in een serie a, b of c investeringsronde? Knight Capital schreef er aan uitgebreid artikel over.

Investeerders in de Nederlandse SaaS-markt

Business angels


Henk Mosterd

Bekend als de founder van Argeweb en investeerder in diverse softwareconcepten waaronder SaasNow, Keytoe & Zoef.com

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hmosterd/

Frans Jonker

Bekend als founder van ticketscript en later voor zijn werk bij Eventbrite.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/fransjonker/

Investeringsmaatschappijen


Dutch Founders Fund

Financiering voor je platform of marktplaats? Dan zou ik eens gaan praten met de mensen achter Dutch Founders Fund. Met hun ervaring in bedrijven zoals WeTransfer, Just-Eat, Treatwell en Fonq hebben ze de inzet van het multi-sided platform model tot een ware kunst verheven.

Affiniteit voor: marktplaatsen, platformen

Website: www.dutchfoundersfund.com

Type investeringen: pre-seed & seed tot aan vervolgrondes.

Fortino

Fortino captial specialiseert zich in investeringen in B2B SaaS-software en heeft o.a. in Teamleader geïnvesteerd.

Affiniteit voor: B2B software

Geografische regio: Noordwest Europa

Website: www.fortinocapital.com

Type investeringen: Pre-seed, Seed & Series A.

Unfold

Unfold is een van de bedrijven die in mijn persoonlijke favoriet, Infermedica heeft geïnvesteerd. Operend vanuit Polen investeren ze primair in SaaS-software en hanteren daarbij een langetermijn investeringshorizon (meer dan 10 jaar).

Affiniteit voor: SaaS & RaaS (Robot as a Service)

Geografische regio: Noordwest Europa

Website: unfold.vc

Type investeringen: Pre-seed & Seed & vervolgrondes. Investeringen doorgaans tussen de €100.000 – €200.000 met vervolginvesteringen tot 1 miljoen.

Capital T

Capital T richt zich specifek op investeringen in software die de manier waarop we leren, omgaan met werk, interatie hebben met elkaar en het klimaat. Zo gebruiken we bij Web Whales in onze selectieprocedure bijv. de tools van TestGorilla, een van de partijen waar Capital T in heeft geïnvesteerd.

Affiniteit voor: Educatie software, klimaatsoftware, HR software, Social Media

Geografische regio: Noord Europa, Verenigd Koninkrijk, wereldwijd

Website: www.capitaltvc.com

Type investeringen: Seed ronde

Karma Ventures

Recent kon ik een week niet slapen omdat ik zo’n verschrikkelijk goed probleem had ontdekt waar software de perfecte oplossing voor zou zijn. Alhoewel goed voor mijn nachtrust, kwam ik al snel tot de conclusie dat er een partij (Infermedica) grote stappen aan het maken is op dit gebied en recent nog 30 miljoen had opgehaald. En wie was een van hun eerste investeerders? Juist, Karma Ventures.

Affiniteit voor: tech bedrijven

Geografische regio: Europa

Website: www.karma.vc

Type investeringen: seed & series A. Initiële investeringen tot €5 miljoen met de mogelijkheid tot vervolginvesteringen.

Knight Capital

Knight Capital is een van oorsprong Nederlandse investeringsmaatschappij met een divers team van ervaren (software) ondernemers, (oud) bestuurders & board memebers van diverse grote softwarebedrijven (o.a. Oracle & Logitech) en investment bankers.

Affiniteit voor: online platformen, SaaS, speech intelligence software

Website: www.knight.capital

Type investeringen: onbekend, investeren echter vanaf series A

No Such Ventures

No Such Ventures wil meer dan alleen kapitaal bieden en biedt ondernemers ondersteuning vanuit hun team van ondernemers en managers, netwerk en flexibiliteit.

Affiniteit voor: SaaS, platformen, sustainability, food delivery software

Website: www.nosuchventures.com

Type investeringen: €2 miljoen tot 8 miljoen

Keen

Met een focus op het investeren in en ondersteunen van fantastische teams stelt Keen zijn netwerk en tijd al beschikbaar voordat er zich een investeringskans voordoet. Zo leren ze jouw organisatie beter kennen en verlopen investeringsrondes vervolgens soepeler. Een filosofie waardoor ze o.a. hebben geïnvesteerd in Teamleader.

Affiniteit voor: Data & intelligence, SaaS, digitale verdienmodellen

Geografische regio: Europa

Website: www.keenventurepartners.com

Type investeringen: series a & b

HPE Growth

HPE Growth richt zich op het investeren in tech scale-ups. Zo hebben ze o.a. geïnvesteerd in Tiqets (persoonlijke favoriet), Sendcloud en WeTransfer. Alhoewel het bedrijf vooral in Europese & Amerikaanse bedrijven investeert is het van origine Nederlands en heeft het een kantoor in Amsterdam.

Affiniteit voor: SaaS

Website: hpegrowth.com

Type investeringen: series a t/m c. Investeringen tussen de 10 – 45 miljoen euro.

Investion

Met inmiddels 15 jaar bestaansrecht heeft Investion al enkele investeringen gedaan in persoonlijke favorieten van me. Zo kwam ik in een concurrentieonderzoek voor een van onze gesprekspartners Tiqets tegen, een van de investeringen van Investion. Toegegeven, ik was onder de indruk van de reis die ze bij Tiqets hebben afgelegd! Ook heeft het bedrijf in SRPRS.me geïnvesteerd, een bekende naam voor de reisfanaten onder ons.

Affiniteit voor: travel & toerisme, SaaS, platformen

Geografische regio:

Website: www.investion.net

Type investeringen: onbekend.

Aanvullingen doorgeven

Ken je zelf investeerders die ontbreken in deze lijst of wil je een andere aanvulling doorgeven? We horen graag van je in de comments of via ons contactformulier!

Geschreven door

Stel je vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.