Voor het laatste geactualiseerd op

Je hebt een nieuwe, geweldige SaaS-oplossing bedacht dat het probleem van jouw organisatie (en misschien ook wel dat van honderden, nee, duizenden andere bedrijven) in één klap oplost. Je hoeft de software alleen nog maar even te ontwikkelen… Of is het toch beter om dit uit te besteden? Het antwoord op die vraag hangt onder andere af van jouw situatie.

In dit artikel zetten we alle voors en tegens van beide opties op een rij en vertellen je wat in onze ogen de beste methode is voor jouw bedrijf. Voor het gemak hebben we hierbij de hobbyprogrammeurs en de webdevelopmentbureaus niet meegerekend; we gaan ervan uit dat zij doorgaans zelf aan het programmeren slaan.

Zelf (in-house) SaaS ontwikkelen: de voor- en nadelen

Natuurlijk is de verleiding groot om zelf in-house aan de slag te gaan met jouw SaaS-project. Jij hebt immers precies voor ogen hoe je het product wilt opbouwen, welke features voorrang hebben en hoe alle unieke eigenschappen het beste naar voren komen. Maar zelf SaaS ontwikkelen brengt ook veel haken en ogen met zich mee. Een overzicht van alle pros en cons:

Voordelen van zelf (in-house) SaaS ontwikkelen

  • Als je zelf je SaaS-systeem ontwikkelt, bespaar je kosten. Vooral als je als founder(s) zelf ook programmeert, scheelt dat behoorlijk qua budget.
  • Je ontwikkelteam (of jij als ontwikkelaar) zit bovenop de klantgroep en kan dus elke dag even checken of de nieuwe feature uitpakt zoals gewenst. Bovendien voelen in-house developers zich veel meer betrokken bij het project dan mensen van buitenaf. Ze zien daardoor ook sneller waar de eventuele knelpunten zitten.
  • Alle kennis over je SaaS-product blijft binnenshuis en is dus beter geborgen voor de toekomst.
  • Als organisatie leer je zelf hoe een software-ontwikkelteam werkt waardoor medewerkers steeds meer op elkaar ingespeeld raken en het onderling begrip wordt vergroot. Op de lange termijn is dit een voordeel, vooral als je jouw eigen ontwikkelafdeling wilt opschalen.

Nadelen van (in-house) je eigen SaaS-systeem ontwikkelen

  • Ga je aan de slag met je eigen groepje developers, houd dan rekening met een lange leercurve. Zo kan het inrichten van de technische werkprocessen en het bijbehorende projectmanagement een uitdaging op zich zijn. Zo zijn we bij Web Whales al acht jaar bezig en nog leren we regelmatig nieuwe dingen over het functioneren en optimaliseren van de prestaties van softwareteams!
  • Als je team klein is, ontbreekt het al snel aan bepaalde specialismen of disciplines, waardoor de kwaliteit of ontwikkelsnelheid kan achterblijven. De belangrijkste deelgebieden waarvoor je een expert zult willen aantrekken zijn: software-architectuur, back-end ontwikkeling, front-end ontwikkeling, DevOps & projectmanagement.
  • Het risico op refactoring en overnieuw beginnen is groter. Het is vallen en opstaan als je vanaf nul begint, je team nog niet compleet is en de kwaliteit van je product moeilijk te beoordelen is.
  • Goede softwareontwikkelaars vinden en in je team opnemen, kost niet alleen tijd, maar ook geld. Houd rekening met recruitment fees van doorgaans 25% van het jaarsalaris en vergeet ook niet dat deze medewerkers direct op de loonlijst worden gezet. Voor tijdelijke piekcapaciteit is dan al snel geen financiële armslag meer.
  • Naast het vinden van ontwikkelaars is ook het binden ervan een uitdaging. Niet elke werkplek leent zich voor de concentratie die er tijdens het werk nodig is en ook de bedrijfscultuur kan nog weleens afwijken van hoe developers graag communiceren of met elkaar omgaan.

SaaS-software laten maken: de voor- en nadelen

Het uitbesteden van de SaaS-ontwikkeling is een goed alternatief. Maar ook hieraan kleven zowel voor- als nadelen.

Voordelen van SaaS-software laten maken

  • Je kunt snel opstarten met een professioneel team van specialisten waarbij de verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn.
  • Opschalen, afschalen en het opvangen pieken is met een partner stukken eenvoudiger. Zo heeft deze vaak al een netwerk van professionals waaruit ze kunnen putten en hebben inhuurovereenkomsten vaak een veel kortere looptijd dan arbeidscontracten.
  • De kwaliteit van het ontwikkelde SaaS-product is meestal direct hoog. De kans op een volledige refactoring is daarmee vele malen kleiner.
  • SaaS-software laten maken scheelt ook kostbare managementtijd en voorkomt het brandjes blussen wat hoort bij een lerende organisatie.
  • Extern je software laten maken, gaat vaak op basis van een pay-as-you-go-model. Vooral voor de ontwikkeling van een MVP waarbij de doorontwikkeling niet gegarandeerd is dit vaak de goedkoopste weg.

Nadelen van eigen SaaS-software laten maken

  • Als je kijkt naar het kostenplaatje, dan is het uitbesteden van SaaS-software development op lange termijn een dure optie. Wij worden als ontwikkelbureau daarom ook weleens gevraagd om te participeren of bij lange termijn afspraken onze tarieven hierop af te stemmen.
  • Je bent afhankelijk van een externe partij en hun planning. Heeft jouw partner het druk, dan moet je soms langer wachten en komt de voortgang van jouw project mogelijk in het gedrang.
  • Houd er rekening mee dat de IE-rechten goed geregeld moeten worden. Officieel heeft de maker van de software het auteursrecht. Dat zou in dit geval dus het ingehuurde software development-bureau zijn. Het laatste wat je wil, is dat jouw SaaS-oplossing via die externe partij bij de concurrent terechtkomt.
  • Een softwaremaker van buitenaf heeft een bepaalde afstand tot jouw bedrijf. Een ‘externe’ die af en toe langskomt op kantoor is nu eenmaal geen directe collega. Daardoor zal de ontwikkeling van het SaaS-product binnen jouw organisatie mogelijk minder leven.

Samen jouw SaaS-concept uitwerken?

We helpen je vrijblijvend naar de volgende fase:

Bob van Biezen - Co-founder Web Whales
Even sparren is een wondermiddel voor concepten in de maak

SaaS zelf bouwen of laten maken: welke oplossing is beter?

Zoals je hebt kunnen lezen, is er zowel voor de optie ‘uitbesteden’ als voor de optie ‘zelf doen’ veel te zeggen. Dat maakt het doorhakken van de knoop niet bepaald gemakkelijker. Hoe maak je dan toch een keuze?

Bij het nemen van een beslissing spelen meerdere factoren een rol. Of je veel haast hebt bijvoorbeeld. En hoe groot je budget is. Want wat prima werkt voor de ene organisatie, kan juist een slechte keuze zijn voor de andere. We beschrijven een aantal situaties:

SaaS-startups

Voor SaaS-startups is het zelf ontwikkelen van de SaaS-software vaak de betere oplossing. Starters hebben meestal een dynamiek die goed past bij deze nogal turbulente tijd. Ze verkeren in een levensfase waarin ze nog veel tijd (en energie) hebben om een ontwikkelteam op te zetten en te leiden. Bovendien beschikken startende ondernemers (indien er geen externe financiering is aangetrokken) in eerste instantie nog niet over voldoende financiële middelen om al het werk uit te besteden.

Houd wel rekening met een aantal valkuilen:

  • Als SaaS-startup zonder bewezen verdienmodel sta je niet bepaald bovenaan het wensenlijstje van investeerders. Je zult hen dus moeten imponeren met de juiste groeicijfers en validatieslagen.
  • Aan enthousiasme is er binnen startups meestal geen gebrek. Aan ervaring helaas vaak wel. Dat kan resulteren in het nemen van verkeerde beslissingen en een project dat spaak loopt. (Wij spreken uit ervaring…) Tip: verzamel ervaren adviseurs om je heen die je kunnen behoeden voor fouten.
  • Wanneer je zelf een ontwikkelteam aanstuurt is een technisch co-founder (in de rol van CTO) van levensbelang. Lukt het niet om deze aan te trekken? Dan is uitbesteden toch vaak de beste optie.

Is financiering geen probleem? Dan kun je alsnog SaaS laten ontwikkelen als startup. Een van de voordelen hiervan is dat de ontwikkeltijd afneemt en je eerder de markt op kan. 

Serie-ondernemers

Bij ervaren ondernemers ligt de situatie weer anders. Hier kunnen beide opties goed werken, afhankelijk van de beslissing of de ondernemer zijn belang wil delen of niet en met welke snelheid de markt veroverd dient te worden.

  • Betrek je als ondernemer een goede CTO bij je team en heb je jouw concept al gevalideerd? Dan is het intern ontwikkelen van het SaaS-systeem de beste keuze. Een gedegen technology partner (zoals een webdevelopmentbureau) in plaats van een CTO is ook mogelijk;
  • Niet van plan om je belang te delen? Dan komt het uitbesteden van de ontwikkeling van jouw SaaS-applicatie in beeld. Dit is in ieder geval voor de eerste versie (MVP) vaak de beste optie.
  • Wil je echt snelheid maken? Laat dan het MVP ontwikkelen door een webbureau en start daarnaast met het opzetten van een eigen team om samen met jouw partner de doorontwikkeling te verzorgen.

MKB-bedrijven

De meeste MKB-bedrijven hebben SaaS-ontwikkeling niet als core business op het programma staan. De kwaliteit van het SaaS-product is voor deze organisaties echter wel heel belangrijk. En dus ligt het laten maken jouw SaaS-software door een professionele partij voor de hand.

Ook wordt hiermee de impact op (kostbare) managementtijd beperkt en hoeft er niet stil gestaan bij hoe de huidige organisatie en cultuur de wensen en behoeftes van een ontwikkelteam ondersteunen.

Pas op het moment dat de ontwikkelbehoefte in hoge mate toeneemt, komt de optie zelf SaaS ontwikkelen in beeld. Die stap is bijvoorbeeld logisch als er een intern team van zo’n 4 tot 6 personen nodig is om de software consistent door te ontwikkelen. Wij adviseren onze klanten in dat geval om, indien mogelijk, het recruitmentproces door de huidige partner te laten verzorgen of het bestaande (externe) ontwikkelteam over te nemen.

Belangenorganisaties

Belangenorganisaties werken vaak op projectbasis. En dan is het laten maken van een SaaS-systeem handiger. Eventueel kan er een partnerschap worden aangegaan met een externe ontwikkelaar, die een deel van de opbrengst krijgt. De belangenorganisatie krijgt zo de rol van initiatiefnemer en aanjager. Het ontwikkelbureau zorgt voor continuïteit op de langere termijn.

Grote organisaties

Grote bedrijven hebben vaak al een intern softwareteam. Het volledig uitbesteden van deze klus is meestal dus niet aan de orde. Wel kan het bedrijf besluiten om bij gebrek aan capaciteit externe professionals of een volledig (scrum)team in te huren. Zo wordt er alsnog snel resultaat geboekt.

Hulp nodig bij het laten ontwikkelen van jouw SaaS-systeem?

Bij Web Whales hebben we met en voor start-ups en MKB-organisaties al de nodige SaaS-systemen ontwikkeld. Daardoor hebben we inmiddels ook een goed oog ontwikkeld voor wat de beste oplossing is in verschillende situaties.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het vertalen van jouw ideeën naar een technisch concept of de beste route voor het (laten) ontwikkelen van jouw software? We adviseren je graag in dit traject! Je kunt ons elke werkdag bereiken.

Geschreven door

Stel je vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.