Omdat we altijd en overal online zijn krijgen we geregeld het brandende verzoek van klanten “Ik moet een app hebben!”. Vaak om de concurrent voor te zijn of simpelweg omdat “iedereen apps gebruikt”, maar een app is niet altijd de beste oplossing. Afhankelijk van je situatie kan een website of een webapp een passende oplossing bieden, maar wat is precies het verschil tussen al deze oplossingen? Nog belangrijker: welke oplossing past het beste bij jouw organisatie? In dit artikel gaan we in op de betekenissen van al deze mogelijkheden en waar ze zich het beste voor lenen.
Wat is een webapplicatie?
Een webapplicatie kan objectief gezien ook een website zijn. Immers hebben veel complexe webapplicaties ook een toegankelijke voorkant die opvraagbaar is via een browser. Een webapplicatie gaat echter verder dan het informeren of overtuigen van bezoekers. Webapplicaties bieden de gebruiker extra functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een klantportaal, offertemodule of planningssysteem. Kenmerkend hiervoor is dat deze veelal niet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook de waarde van een webapplicatie wordt veelal gerealiseerd door de processen die er op de achtergrond (back-end) plaatsvinden i.p.v. aan de voorkant.
Lees ook: Wat kost een webapplicatie?Wat is een (native of web) app?
Een app is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op smartphones en dient geïnstalleerd te worden op de telefoon. Apps kunnen op verschillende manieren ontwikkeld worden, waaronder als web app of als native app. Een native app wordt specifiek ontwikkeld voor platformen zoals iOS & Android. Een app gebouwd voor iOS werkt dus niet op een Android besturingssysteem. Native- en web apps kunnen geïnstalleerd worden via de app-markt van het besturingssysteem zoals de App-Store of de Google Play Store.
Wat is een website?
Een website is een plek op het internet die je via een browser kunt bezoeken. Vaak bestaat deze uit een verzameling van (statische) pagina’s. Een website wordt ingezet om content zoals tekst, afbeeldingen en video’s vindbaar te maken voor anderen. Vaak met het doel om te informeren of te overtuigen. Bedrijven laten een website maken om klanten te werven, diensten/producten te verkopen of om (beperkt) de interactie aan te gaan met bezoekers. Een website is in bijna alle gevallen toegankelijk voor iedereen.
Lees ook: Wat kost een WordPress website? Lees ook: Wat kost een webshop?Voor en nadelen website, webapp en applicatie.
Nu we je hebben uitgelegd wat het onderscheid is tussen een website, webapplicatie en app, wordt het tijd om de voor- en nadelen op te sommen zodat jij een gerichte keuze voor je onderneming kan maken.
Website
- Grotendeels Informatief karakter
- Direct toegankelijk
- Relatief lage ontwikkelingskosten
- Is direct updatebaar
- Platform onafhankelijk
- Makkelijk te onderhouden
- Laagdrempelige interactie met de gebruiker
- Op alle apparaten toegankelijk (desktop, mobiel, tablet)
- Sprake van Responsive en adaptive design
- Inhoud is alleen online beschikbaar
- Vereist een browser om de inhoud te bekijken
- Kan niet alle functionaliteiten van je smartphone gebruiken
Webapplicatie
- Gericht op complexe functionaliteiten
- Direct toegankelijk, echter vaak afgeschermd
- Is direct updatebaar
- Platform onafhankelijk
- Op alle apparaten toegankelijk (desktop, mobiel, tablet)
- Sprake van Responsive en adaptive design
- Inhoud is alleen online beschikbaar
- Relatief hoge ontwikkelkosten
- Kan niet alle functionaliteiten van je smartphone gebruiken
(Native of web) App
- Kan de functionaliteiten van de smartphone zelf gebruiken (camera, microfoon, enz.)
- De inhoud is zowel online als offline beschikbaar
- Integratiemogelijkheden met andere apps
- Geschikt voor complexe applicaties
- Betere gebruikerservaring op telefoons
- Werkt relatief snel
- Minder toegankelijk (download is vereist)
- Relatief hoge ontwikkelingskosten
- Moeilijk om te onderhouden
- Wordt veelal per platform ontwikkeld
- Goedkeuring vereist van app-stores
Conclusie
Nu de verschillen met bijbehorende voor- en nadelen duidelijk zijn is de volgende logische stap kijken naar jouw behoeftes. Heb je baat bij de functionaliteiten van een telefoon, dan is een (native of web) app precies wat je zoekt. Draait jouw oplossing meer om andere functionaliteiten en dient deze op alle apparaten beschikbaar te zijn? Dan is een webapplicatie een betere keuze. Wil je vooral informatie delen en dient jouw verhaal op alle apparaten beschikbaar te zijn, dan kies je voor een website. Bovendien loont het om goed in gesprek te gaan met je doelgroep en uit te zoeken waar zij het meeste baat bij hebben. Zou je doelgroep een native app installeren? En geven ze daarbij ook toestemming om de camera te gebruiken? Door goed naar je doelgroep te luisteren voorkom je dat je de plank misslaat.
Uiteindelijk is de keuze voor welk type software je laat ontwikkelen geheel afhankelijk van de functionaliteiten, beoogde doelen, het budget en de doelgroep. Dus heb jij je keuze al gemaakt, of weet je het nog niet? Geen probleem. Binnen Web Whales voorzien we je graag van advies dat aansluit op jouw ambities.
Wil je meer weten over onze maatwerkoplossingen? Of wil je weten wat jouw webapplicatie kost? Neem vrijblijvend contact op, we vertellen je graag meer!