Voor het laatste geactualiseerd op

Hoewel WordPress een prima cms is, wil dit niet zeggen dat iedere WordPress website goed functioneert. Je kunt een WordPress website namelijk behoorlijk verknallen. Hoe (en belangrijker nog: hoe niet!)? Dat lees je in dit blogartikel.

WordPress website verknallen met… WordPress

Om maar bij de basis te beginnen: soms is WordPress niet het juiste cms als je een website gaat ontwikkelen. WordPress is ooit opgezet voor blogs en andere informatieve websites. Natuurlijk kun je er ook webshops mee bouwen of andere complexe functionaliteiten aan toevoegen, maar hier zitten grenzen aan.

Het grootste voordeel, maar ook struikelblok van WordPress is dat de opzet van het cms al uitvoerig gedefinieerd is. Dat is handig voor websites die gericht zijn op visuele en tekstuele informatievoorziening, want je hoeft in dat geval minder te programmeren. Wil je echter complexere functionaliteiten of een site die veel data bevat en verwerkt, dan werkt dit voordeel juist in je nadeel. Je moet dan in WordPress veel knutselen om de site te laten voldoen aan je eisen. Maar dat kan serieuze consequenties hebben. De WordPress website kan dan instabiel worden, de ontwikkeltijd kan hoger liggen dan bij maatwerk en de website kan traag worden.

Tip: Praat met een van onze experts om te bepalen of jouw project geschikt is voor WordPress of juist maatwerk op basis van Laravel of een ander cms (zoals Magento) vereist. Zo willen we weleens webshops die met bijv. een shop-in-shop concept gaan werken Magento adviseren en leent Laravel zich daarentegen weer goed voor de ontwikkeling van SaaS software. Bij uitgebreide klantportals en platformen kan de keuze daarentegen twee kanten opvallen en is een goede evaluatie van de vereisten extra belangrijk.

Lees ook: Magento of WordPress kiezen voor je webshop?

WordPress website verknallen met een verkeerd thema

De keuze in WordPress-thema’s is eindeloos. En dus zie je bijna door de bomen het bos niet meer, zoveel aanbieders zijn er. Helaas zitten de makers niet allemaal even strak op de code kwaliteit. Dat betekent dat er ook rotte appels tussen al die WordPress-thema’s zitten. Zoals thema’s die langzaam laden en daarmee de snelheid van je site (en daarmee je ranking in de zoekmachines en je conversiepercentage) in gevaar brengen. Of thema’s die fouten bevatten (bugs). En dan hebben we het nog niet eens over de risico’s van thema’s die niet worden geüpdatet. Of over thema’s waarbij je kunt fluiten naar enige vorm van support als er iets mis gaat. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Met een verkeerde thema kan je dus aardig je WordPress website verknallen. Wees daarom kritisch bij het maken van een keuze.

Tip: controleer bij het uitzoeken van het WordPress-thema de volgende punten:

  • Wie de maker is van het thema? Gaat het om een onbekende partij waar verder niets over te vinden is? Wil je zeker zijn van kwaliteit en veiligheid, kies dan een thema van een bekende en vertrouwde bron. Thema’s uit de officiële bibliotheek van WordPress.org kun je bijvoorbeeld gerust gebruiken – deze zijn allemaal gecontroleerd op veiligheid en kwaliteit.
  • Hoe snel laad de demo-omgeving? Met een tool zoals Pingdom kan je dit eenvoudig controleren en zie je direct het aantal keer dat er verbinding met de server wordt gemaakt (requests). In het algemeen geldt dat een lager aantal requests beter is.
  • Kan je al fouten ontdekken op de demo-omgeving? In dat geval zal het niet veel beter worden nadat je het thema hebt gedownload.
  • Wanneer is het thema voor het laatst geüpdatet? Jaren geleden? Snel wegwezen!
  • Hoe specifiek is het thema? Hoe specifieker het thema aansluit op jouw wensen of markt hoe beter. Veel algemene thema’s die zich op een brede doelgroep richten bevatten vaak functionaliteiten die je niet nodig hebt maar wel ingeladen moet worden of de stabiliteit in gevaar kan brengen.
  • Hoe vaak is het thema al gedownload? Hoe vaker, hoe beter eigenlijk; een slecht thema zal minder snel populair worden.
  • Is het thema betaald? Wij adviseren altijd voor een betaald thema te kiezen. Voor dat geld krijg je een grotere mate van zekerheid rondom de support en doorontwikkeling van het thema.
  • Hoeveel sterren krijgt het thema en wat zeggen andere gebruikers? Check reviews!
  • Is het thema compatible met de recente WordPress-versie en de andere plugins die je wilt gaan gebruiken? Als dat niet zo is, laat je het liever links liggen. Dit is vooral belangrijk bij webshops en meertalige websites.

WordPress website verknallen met plug-ins

Een van de pluspunten van WordPress: je kunt extra functionaliteiten toevoegen door middel van plug-ins. Er zijn plug-ins voor het toevoegen van formulieren en betaalmogelijkheden, er zijn back-up plug-ins, nieuwsbrief plug-ins, SEO plug-ins, plug-ins voor spamfilters; the sky is the limit. Er staan inmiddels meer dan 50.000 plug-ins naar je te lonken. Zit daar niet bij wat je zoekt? Dan kun je altijd nog zelf een plug-in (laten) ontwikkelen.

Dat wil echter niet zeggen dat je maar aan kunt pluggen. Plug-ins hebben namelijk ook veel nadelen.

De nadelen van plug-ins

Een plug-in is een stukje code dat wordt toegevoegd aan je site. Met behulp van de PHP programmeertaal kunnen ze eigenlijk elke taak uitvoeren die je ze opgeeft. Kant-en-klare plug-ins kunnen helaas ook taken uitvoeren waar je niet op zit te wachten. Ze maken extra achtergrondprocessen aan of bevatten functionaliteiten die je niet nodig hebt. Dat is dus een hoop onnodige code.

En dan zijn er nog plug-ins die niet goed samengaan met andere plug-ins. Activeer je die tegelijkertijd op je site, dan kan dat zomaar leiden tot het niet functioneren van een van de plugins.

Plug-ins maken je site ook trager. Hoeveel trager, dat kan per plug-in verschillen. Als een plug-in namelijk niet efficiënt is geschreven dan kan een rotte appel er zomaar voor zorgen dat je website een halve of hele seconde langzamer laadt. Het gevolg: de bezoeker haakt sneller af en de zoekmachines laten je site dalen in de resultaten.

Kort samengevat: plug-ins vormen een vertragende factor en zijn een beveiligingsrisico. Ook daarmee kun je dus je WordPress website behoorlijk verknallen.

Kritisch pluggen helpt

Tip: Wees kritisch bij het installeren van plug-ins. Check sowieso van te voren of ze goede reviews hebben en of ze recentelijk zijn geüpdatet. Controleer of ze compatible zijn met de laatste versie van WordPress en wat ze precies doen op je site en of dit niet conflicteert met andere plug-ins die je gebruikt.

Minstens zo belangrijk: bedenk eerst eens even of je de desbetreffende plug-ins wel echt nodig hebt. Voegen ze een essentieel element toe aan je website of gaat het om extra’s die ‘wel leuk’ zijn voor de gebruiker? Dat laatste is prima natuurlijk, maar wees je ervan bewust dat al die extra’s wel belastend kunnen zijn voor je website. Heb je veel ongebruikte plug-ins in je dashboard staan? Verwijder ze! Oude, ongebruikte plug-ins vormen een risico. Mocht een plug-in slechts eenvoudige zaken aan je website toevoegen zoals een Google Analytics code of bijvoorbeeld deelknoppen? Dan is het vaak verstandig deze zaken gewoon door een programmeur aan je website toe te laten voegen in plaats van een plug-in te installeren.

Heb je toch echt al die plug-ins nodig om je site naar wens te laten functioneren? Dan is dat een teken dat WordPress misschien niet de juiste cms is. Er moet dan blijkbaar veel gesleuteld worden aan de basis van de site om deze naar tevredenheid te laten werken. Plug-in op plug-in stapelen is geen goede oplossing. Vergelijk het met een verlengsnoer in een verlengsnoer in een verlengsnoer. Dat geeft lekker veel uitbreiding, maar maakt de situatie er niet veiliger en stabieler op. Een betere optie is dan om bepaalde functionaliteiten als maatwerk toe te laten voegen of een andere basis voor jouw website of webshop te overwegen.

Advies over jouw WordPress website?

Vertel ons waar we je mee kunnen helpen:

Bob van Biezen - Co-founder Web Whales
Ik help je graag een stap verder in jouw website!

WordPress website verknallen door slecht onderhoud

Je website is na de oplevering supersnel, werkt vlekkeloos en is helemaal up-to-date. Maar dat blijft niet vanzelf zo. Een van de snelste manieren om je WordPress website te verknallen, is door hem niet te onderhouden.

Website onderhoud is belangrijker dan je denkt. Zo’n beetje alle onderdelen van je WordPress website moeten namelijk regelmatig worden geüpdatet. Denk aan WordPress zelf, het thema, de plug-ins. Niet of te laat updaten, geeft hackers meer kans om toe te slaan. Op de lange termijn (3 jaar of langer) bestaat bovendien de kans dat onderdelen van je site uitvallen vanwege de verouderde software.

Een goede website bouwer zal zijn klanten dus altijd support en onderhoud aanbieden, bijvoorbeeld door middel van een abonnement. Maar wat als die partij ermee stopt? Of als ze deze service gewoon helemaal niet bieden? Zoek in dat geval een partij die je site wél kan onderhouden. Of ga zelf aan de slag indien er een beveiligingsupdate uitgevoerd moet worden. Geen onderhoud is in onze ogen geen optie. De kans op een hack is bij een populair systeem als WordPress gewoon te groot.

Goed onderhoud draait echter niet alleen om het tijdig op de update knop drukken. Hoe het onderhoud wordt uitgevoerd en welke controles hierbij plaatsvinden is bijna net zo belangrijk. Hier hebben we gelukkig een heel artikel over geschreven voor je!

Lees ook: WordPress updaten: do’s en dont’s

Andere manieren om je WordPress website om zeep te helpen

Helaas komen we nog veel meer missers tegen bij WordPress websites. Een paar voorbeelden van wat er nog meer fout kan gaan:

  • Zelf aanrommelen met de CSS terwijl je eigenlijk niet zo goed weet wat je doet. Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van best practices of code standaarden dan wordt het steeds moeilijker om wijzigingen door te voeren. Programmeren is een vak apart!;
  • Geen back-ups maken voordat je wijzigingen aanbrengt of een WordPress update uitvoert. Gaat er dan iets fout, dan is dat dus niet (of in ieder geval niet makkelijk) te herstellen;
  • Geen child-theme aanmaken voor wijzigingen. Alles wat je wijzigt in het hoofdthema, wordt namelijk weer gereset bij de volgende update.
  • Tijdens de ontwikkeling van de WordPress website niet de richtlijnen voor programmeren en WordPress aanhouden. WordPress-ontwikkeling kent zijn eigen regels en vereist aanvullende kennis naast algemene programmeervaardigheden. Hier lees je alles over in de  WordPress codex!
Lees ook: Kosten laten maken van een WordPress website Lees ook: Kosten laten maken van een WordPress webshop

Eerste Hulp Bij WordPress Websites

Herken jij de problemen in dit artikel? Betwijfel je of WordPress überhaupt wel een goede beslissing was? Of zie je door de plug-in jungle je site niet meer? Web Whales helpt je graag de liefde voor WordPress te herontdekken! Als WordPress experts zien we al snel waar de schoen wringt. Die knelpunten lossen we op, zodat je site weer doet wat hij moet doen: gevonden worden en bezoekers trekken! Of het nu gaat om website onderhoud of om het ontwikkelen van een compleet nieuwe website; we staan hoe dan ook voor je klaar.

Geschreven door

Stel je vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.