Voor het laatste geactualiseerd op

Eind 2015 is Magento 2 gelanceerd. Dit is geen update van Magento 1.9, maar een webshop systeem met een compleet nieuwe architectuur. Overstappen staat dan ook gelijk aan het bouwen van een nieuwe webshop. In dit artikel bespreken we de volgende vragen. Wat zijn de verschillen tussen Magento 1 en 2? Wat zijn de voordelen en nadelen van beide e-commerce platformen? En voor wie is het slim om over te stappen van 1 naar 2?

Lees ook: Wat zijn de kosten van een webshop? Lees ook: Wat is de prijs van een Magento-webshop? Lees ook: WordPress webshop laten maken, wat zijn de kosten?

Verschillen Magento 1 en 2

Omdat de code van Magento 1 steeds meer begon te verouderen, hebben de Amerikaanse ontwikkelaars Magento 2 ontworpen. Ze hebben het webshopsysteem from scratch opnieuw gebouwd. Daardoor zijn er een paar grote verschillen tussen 1 en 2 die relevant zijn voor webwinkeleigenaren.

User experience backend

De interface van de backend van een Magento 2 webshop is wat makkelijker en intuïtiever in het gebruik. Dat geldt vooral voor nieuwe gebruikers van Magento, voor Magento 1 gebruikers zal het even wennen zijn voordat ze de hele beheeromgeving opnieuw in de vingers hebben.

Snelheid

Magento 2 heeft overall een betere performance dan Magento 1. Dit komt onder andere door de full page cache en omdat de code en database lichter zijn. Hierdoor kun je rekenen op beduidend snellere laadtijden. Wordt Varnish Cache gekoppeld aan Magento 2, dan kun je de laadtijden nog verder reduceren.

Veiligheid

Bij Magento 2 is de code uniformer dan bij Magento 1. Bij deze voorganger konden webdevelopers steeds veel verschillende kanten op voor een oplossing, waardoor er meer veiligheidslekken in de programmatuur slopen. Magento 2 is een stuk gestroomlijnder en dwingt webdevelopers om volgens een bepaald stramien te werken. Zo vallen er minder gaten in bijvoorbeeld de extensies en maatwerkoplossingen. Goed om op te merken in dit verband is dat Magento als open source systeem wel wat kwetsbaarder is dan closed source (SaaS) systemen als Lightspeed. Goed technisch onderhoud is dan ook noodzakelijk.

Schaalbaarheid

Magento staat bekend als een zeer schaalbaar webshopsysteem dat gemakkelijk meegroeit met je eisen en omzet. Daarbij geldt dat Magento 2 nog een stuk meer scalable is dan Magento 1. Het is relatief eenvoudig om bijvoorbeeld het aantal stores, producten of modules te vergroten. Ook de integratiemogelijkheden zijn beter dan bij Magento 1.

Responsive

Magento 2 is op een aantal punten meer responsive dan 1. Het standaardthema van 2 is volledig responsive. Veel Magento webdevelopers nemen het basisthema als sjabloon. Voor hen is het daarom veel gemakkelijker geworden om de webshop net zo gebruiksvriendelijk te maken voor mobiele apparaten. Met de komst van Magento 2 is de backend ook te gebruiken met mobiele apparaten. Dat is erg handig als je bijvoorbeeld het orderpicken of bijwerken van de voorraden met een tablet doet.

Voordelen en nadelen Magento 1 en 2

Magento 2 heeft dus als voordelen dat het gebruiksvriendelijker, sneller, veiliger, schaalbaarder en meer responsive is dan Magento 1. Kijken we hoe beide webshop CMS’en in de praktijk werken, dan kleven er aan beide systemen voordelen en nadelen:

Webdevelopers

Hoewel Magento 2 al sinds november 2015 beschikbaar is, zijn er nog maar weinig webdevelopers die de code tot in de puntjes beheersen. De meeste Magento developers zijn nog steeds lerende. Daardoor zullen ze wat langer over het ontwikkelen van de software doen en hebben ze mogelijk niet in een handomdraai een hapklare oplossing paraat. Het is raadzaam om van tevoren met de webdeveloper te overleggen over zijn kennisniveau en de manier waarop de leertijd verwerkt wordt in de totale prijs. Webdevelopers voor Magento 2 zijn over het algemeen duurder, aangezien er minder developers voor zijn en de code complexer is dan bij 1.

Support

Wie een webshop op Magento 1 heeft (of overweegt om er een op te zetten), moet beseffen dat de support vanaf november 2018 gaat eindigen. De software wordt dan niet meer geüpdatet, waardoor eventuele veiligheidslekken in de core niet meer worden gedicht en Magento 1 webshops steeds onveiliger worden. In onze ogen is het geen optie meer om vandaag de dag nog een nieuwe Magento 1 webshop te starten.

Beschikbaarheid extensies

Stilaan komen er steeds meer extensies bij voor Magento 2. Maar momenteel (mei 2017) zijn er nog lang niet zoveel extensies (=stukjes software met extra functionaliteiten) beschikbaar als voor Magento 1. Zo kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een koppeling met een betaalprovider of leverancier mist. Dat kan zelfs voorkomen bij veelgebruikte diensten. In zo’n geval sta je voor de vraag: laat ik een maatwerkoplossing schrijven of kies ik voor een andere dienst die al wel een koppeling voor Magento 2 heeft? Kiezen voor een andere betaalprovider zal niet zo’n probleem zijn. Je leverancier zeg je daarentegen waarschijnlijk niet zomaar op als hij (nog) geen Magento 2 koppeling aanbiedt, dan wordt een maatwerkextensie aantrekkelijker.

Testen

Magento 2 biedt webdevelopers een beter framework voor unit testing. Developers kunnen daar fouten eerder mee opsporen en de performance optimaliseren.

Overstappen van Magento 1 naar Magento 2

Wil je als shopeigenaar van Magento 1 naar Magento 2, dan is dit geen kwestie van ‘overzetten’ maar eerder van ‘overstappen’. Magento 2 is namelijk een webshopsysteem met een compleet andere architectuur en waarvoor dus een nieuwe, volledig schone installatie nodig is. In feite stap je dus over naar een compleet ander systeem en zal je een compleet nieuwe website moeten laten maken.

Overstappen naar Magento 2: extensies

Vanwege dit compleet nieuwe systeem, kunnen Magento 1 extensies ook niet zomaar worden overgezet. Alle extensies moeten opnieuw from scratch door de extensiemakers worden ontwikkeld. Vervolgens moet een Magento 2 webdeveloper de nieuwe extensie implementeren. Dit lijkt een groot nadeel, maar impliceert tegelijkertijd een groot voordeel: veel extensiemakers grijpen het herontwerp aan om verbeteringen aan te brengen.

Datamigratie Magento 1 naar Magento 2

Stap je over van 1 naar 2, dan moet ook je data over. Denk aan data over producten, categorieën en orders, maar ook de data uit extensies. Dat is beslist geen sinecure. Er is een tool beschikbaar voor webdevelopers die een handvat biedt voor de datamigratie. Echter, alsnog is het migreren zeer complex en kost het veel tijd. Helemaal wanneer de webshop in kwestie veel afwijkt van een standaard Magento shop. Ook het testen van de datamigratie is een ingewikkelde en precieze zaak.

Om kosten te besparen, kun je er als webshopeigenaar natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde minder essentiële data (zoals de geschiedenis per klant) niet te migreren. Immers: hoe minder gegevens je meeneemt naar Magento 2, hoe minder kosten je hebt aan de datamigratie. Eventueel zou je de Magento 1 shop nog ergens op een afgeschermde omgeving kunnen laten draaien om toch nog te beschikken over de data.

Aandachtspunten bij het overstappen

Wil je als webshopeigenaar overstappen van Magento 1 naar Magento 2, dan gelden er een paar adviezen. Neem ruim de tijd voor de overstap en maak een duidelijke planning. Gebruik het overstapmoment om kritisch na te denken wat voor functionaliteiten je allemaal wilt voor je nieuwe webshop. Immers: iedere extra functionaliteit neemt extra ontwikkeltijd met zich mee.

Onderzoek ook goed de werkprocessen binnen je bedrijf. Die zullen bij Magento 2 significant anders zijn dan bij 1 (als je tenminste niets laat aanpassen door een webdeveloper). Het gaat dan met name om zaken als de orderverwerking. Je kunt je werkprocessen aanpassen aan Magento 2, of andersom. Houd er ook rekening mee dat je je personeel zult moeten (laten) scholen als je de nieuwe software gaat implementeren.

Denk goed na met welk product je minimaal online wilt gaan. Welke functionaliteiten moet het minimaal hebben? Je kunt er namelijk voor kiezen om lean online te gaan en vervolgens uit te bouwen qua functionaliteiten.

Doe geen grote investeringen in Magento 1 meer, aangezien je op den duur toch moet overstappen naar 2. Maar bezuinig ook niet op het kleinschaligere onderhoud van je Magento 1 shop. Laat je dit onderhoud versloffen, dan loop je namelijk grote beveiligingsrisico’s.

Houd ook rekening met de hoge prijs van een Magento 2 webshop. Denk al snel aan een bedrag met vijf cijfers. Het kost een webdeveloper (minimaal) maanden fulltime werk om een Magento 2 webwinkel te bouwen. Draait je webshop op 1 en is je omzet niet hoog genoeg om 2 te bekostigen? Dan zijn er alternatieven. De laatste jaren zijn er uitstekende Software as a Service (Saas) e-commerce platforms gekomen, zoals Lightspeed. Een kleinere webshop met jaarlijks slechts enkele honderden bestellingen zal ook prima met WooCommerce van WordPress (open source) uit de voeten kunnen.

Conclusie

Magento 2 is een compleet nieuw systeem ten opzichte van Magento 1. Het is gebruiksvriendelijker, sneller, veiliger, schaalbaarder en meer responsive. Aan overstappen hangt een stevig prijskaartje, aangezien de webshop compleet opnieuw moet worden gebouwd en de extensies en data niet zomaar kunnen worden overgezet. Overstappen is op den duur echter onvermijdelijk, aangezien de support zal stoppen waardoor Magento 1 webshops steeds onveiliger worden. Het overstappen is een tijdrovend proces waarbij veel fout kan gaan. Daarom is het verstandig om over een aantal zaken eerst goed na te denken.

Lees ook:

Web Whales ontwikkelt op dit moment GEEN Magento webshop. Dit om de focus te behouden op de systemen waar wij goed in zijn.

Geschreven door

Stel je vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Winnaar LarAwards 2024 zoekt vernieuwers

Met onze prijswinnende aanpak helpen we jouw software-ideeën om te zetten in een succesvol softwareproduct!

× LarAward