Voor het laatste geactualiseerd op

Magento en WordPress zijn twee van de populairste en beste softwareplatforms voor webshops. Wie een webshop wil starten en twijfelt tussen Magento en WordPress, moet zich goed bedenken dat beide webshop systemen hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen hebben. In dit artikel zullen we daar nader op ingaan. Ook zullen we uitleggen waarom en hoe je WordPress kunt integreren in Magento (en vice versa).

Magento kiezen als webshop software

Magento-software is bij uitstek het geschiktste webshop systeem voor grote en professionele webshops. Magento is echt ontwikkeld als e-commerce platform en heeft standaard ongelooflijk veel mogelijkheden in de core. Denk aan categoriseren, productvergelijkingen en diverse manieren om met kortingen te werken. Een Magento shop is schaalbaarder dan WordPress en het aanpassen van de software bij omzetgroei is eenvoudig(er). Bovendien is Magento ook geschikter voor multi store management, dus om meerdere webshops te beheren vanuit één omgeving.

Vanwege de complexiteit en het grote aantal mogelijkheden, is het beheren van een Magento webwinkel wel wat moeilijker. Het webdevelopment niveau zal voor niet-it’ers echt te hoog gegrepen zijn. Omdat het webdevelopment specialistischer is, zijn Magento developers duurder dan WordPress developers. Sowieso zal een Magento winkel veel duurder zijn dan een WordPress winkel. Dat geldt zowel voor de initiële kosten als voor periodieke kosten zoals de hosting (shared hosting is namelijk geen optie bij Magento).

Introductie WordPress / WooCommerce als webshop systeem

WordPress is wereldwijd het grootste content management systeem (CMS) waarmee websites worden gebouwd. Met plugins kun je een webshop functionaliteit toevoegen aan je site, veruit de beste en populairste plugin is WooCommerce. Vergeleken met Magento is het laten maken van een WooCommerce-shop een stuk eenvoudiger. Omdat WordPress een veel lichter systeem is, kost de hosting ook minder.

Houd er wel rekening mee dat WordPress niet, zoals Magento, is gebouwd als e-commerce systeem. WordPress is meer content driven en gemaakt om gemakkelijk content mee te publiceren. Daardoor is WooCommerce ook wat minder compleet qua functionaliteiten dan Magento, zodat je sneller plugins of maatwerkoplossingen nodig hebt.

Persoonlijk advies over jouw project?

Vertel ons waar we je mee kunnen helpen:

Bob van Biezen - Co-founder Web Whales
Ik help je graag een stap verder in jouw project!

Overeenkomsten en verschillen tussen Magento en WordPress

Overweeg je om Magento of WordPress te kiezen als webshop software? Dan is het goed om stil te staan bij verschillende factoren. Voor de belangrijkste factoren zullen we de verschillen tussen Magento en WordPress bespreken.

Grootte van de webshop

Eén van de belangrijkste verschillen tussen Magento en WordPress schuilt in de geschiktheid voor grote en complexe webshops. Magento is dus gemaakt als e-commerce platform, terwijl WordPress een CMS is met eventuele extra webshop functionaliteiten. Wil je een WooCommerce omgeving net zo uitgebreid maken als een Magento omgeving, dan zal het geheel uiteindelijk beginnen te wankelen. Je bouwt dan namelijk te veel bovenop een fundering die hier origineel niet voor uitgedacht is. Wie een grote en professionele webshop wil (nu of in de toekomst) kan daarom beter niet voor WordPress kiezen.

Kosten Magento en WordPress webshops

De kosten van Magento en WordPress webshops verschillen sterk. Ze zijn natuurlijk afhankelijk van een hoop factoren, zoals de grootte van de winkel en de mate van maatwerk. Maar over het algemeen geldt: Magento is een stuk duurder. De meest simpele Magento shops kosten minimaal 15.000 euro, maar wat complexere webwinkels zitten al snel tussen de 30.000 en 100.000 euro. WordPress webwinkels zijn meestal enkele malen goedkoper.

Lees ook: WordPress webshop laten maken, wat zijn de kosten? Lees ook: Wat is de prijs van een Magento-webshop?

Complexiteit

Magento is complexere webshopsoftware dan WooCommerce, waarbij geldt dat Magento 2 nog een stuk complexer is dan Magento 1. Dit heeft implicaties voor zowel het ontwikkelen en het doorontwikkelen, als het onderhoud. Dit zul je moeten uitbesteden aan webdevelopers (en dat brengt kosten met zich mee).

Onderhoud en veiligheid

Regulier onderhoud is noodzakelijk om WordPress en Magento webshops veilig te houden. Beide softwaresystemen zijn namelijk open source. Omdat de broncode openbaar is, kunnen kwaadwillenden makkelijker misbruik maken van eventuele veiligheidslekken. Voor een WordPress webwinkel kun je het onderhoud (het updaten van WordPress, het thema en plugins) bij weinig maatwerk misschien nog zelf doen. Bij Magento is dit dusdanig specialistisch werk dat je het zult moeten uitbesteden aan een webdeveloper. In de praktijk blijken WordPress websites ook een dusdanige mate van maatwerk te bevatten dat ook hier veelal een onderhoudscontract voor noodzakelijk is. De kosten voor het onderhoud zijn bij WordPress echter wel een stuk lager.

Lees ook: WordPress updaten: do’s en dont’s

Koppelingen

Je webshop CMS kun je koppelen aan andere softwaresystemen, zoals boekhoudsoftware, een betalingssysteem of een CRM-systeem. Bij zowel Magento en WordPress zijn er voldoende webshop koppelingen beschikbaar voor de meest voorkomende softwaresystemen. Het kan voorkomen dat er voor WordPress of Magento een keer een koppeling mist, waardoor je hem zelf zult moeten laten maken. Grofweg is het aantal koppelingen voor beide systemen gelijk.

Plugins en extensies

Magento is gebouwd als e-commerce platform. Daardoor heb je minder extensies (stukjes software die functionaliteiten toevoegen) nodig dan bij WooCommerce webshops (die daar ‘plugins’ heten). Het is wel zo dat ondernemers die voor Magento kiezen, vaak heel andere eisen hebben dan mensen die WooCommerce nemen. Met als gevolg dat Magento shops totaal vaak meer extensies hebben dan WooCommerce-shops plugins. Wil je in WooCommerce hetzelfde realiseren als in Magento, dan heb je dus veel meer plugins nodig.

Hosting

Magento is een veel zwaarder systeem dan WordPress. Dit heeft zijn weerslag op de hosting. (Goedkopere) shared hosting zal vaak prima kunnen voor WooCommerce webwinkels. Heb je een Magento webshop, dan is VPS, dedicated of hypernode hosting noodzakelijk. Daardoor zijn je maandelijkse kosten ook een stuk hoger.

Nog enkele kenmerken van WordPress

  • Eenvoudig in te richten. Het installeren van WordPress en een plugin om de functionaliteiten van een webshop aan te vullen, is erg eenvoudig. Toch lastig? Er zijn een hoop WordPress webdevelopers (waaronder Web Whales dus) die je hiermee kunnen helpen.
  • Veel gebruikers. Als je ergens zelf niet uitkomt, kan je altijd vragen stellen aan de community of de ontwikkelaar van een specifieke template of plugin.
  • Content gedreven. De waarde van content op het internet neemt toe! Met WordPress heb je een systeem waar de focus op het eenvoudig creëren en verspreiden van content ligt.
  • Eenvoudig SEO instellen met WordPress SEO. Met de plugins van het Yoast team kan je de basis van jouw webshop eenvoudig optimaliseren voor zoekmachines. Web Whales maakt daarnaast gebruik van nog enkele extra plugins om ook de puntjes op de i te zetten en een volledig SEO geoptimaliseerde webshop op te leveren.

Nog enkele kenmerken van Magento

  • Extensies zijn gecompliceerd. Het kan lastig zijn om bepaalde extensies te installeren en de instellingen correct te krijgen. Hiervoor moet je zeer waarschijnlijk een developer inschakelen.
  • Er zijn niet heel veel Magento developers. Het kan een uitdaging zijn om een goede Magento developer te vinden.

Moet ik kiezen voor Magento of WordPress als webshop systeem?

Of je moet kiezen voor Magento of WordPress als webshop systeem, is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factor is de (actuele en toekomstige) grootte van je webshop. Voor een kleine webshop zal WordPress fijner zijn, omdat het wat makkelijker en een stuk goedkoper is. Bestaat jouw business door jouw webshop en heb je een omzet van tenminste €500.000 per jaar? Dan is Magento de betere keuze. Ook als je meerdere webshops wilt runnen vanuit één omgeving, is Magento de beste optie.

Persoonlijk advies over jouw project?

Vertel ons waar we je mee kunnen helpen:

Bob van Biezen - Co-founder Web Whales
Ik help je graag een stap verder in jouw project!

WordPress integreren in Magento

Wil je WordPress integreren in Magento? Dat is mogelijk met de FishPig-extensie. Je kunt dit bijvoorbeeld doen om een bestaande WordPress blog onderdeel te laten uitmaken van een Magento webshop. Of omdat je WordPress fijner vindt om content mee te creëren en publiceren. Je combineert zo het beste van de werelden van de e-commerce (Magento) en de content/SEO (WordPress).

Wat kun je met zo’n integratie? Je draait je WordPress blog of site helemaal binnen je Magento omgeving. De WordPress content krijgt dezelfde layout van je Magento webshop en bezoekers hoeven niet weg uit de Magento omgeving. WordPress posts kun je gemakkelijk associëren met Magento producten, categorieën en pagina’s. Heb je een multi store Magento omgeving, dan kun je de WordPress posts meteen publiceren op alle stores of in alle talen. Al je populaire plugins (zoals WordPress SEO by Yoast en Visual Composer) worden ondersteund.

Magento integreren in WordPress

Magento integreren in WordPress is ook mogelijk. Dit kan met de WordPress Magento Integration plugin. Hiermee kun je Magento ‘blocks’ tonen bij je WordPress content. Die blocks zijn stukjes code met een bepaalde functionaliteit, bijvoorbeeld een sale block of een seizoensbanner. Het is echter logischer om WordPress te integreren in Magento, omdat je e-commerce platform in de regel de basis van je business is.

Meer lezen?

Geschreven door

Stel je vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Winnaar LarAwards 2024 zoekt vernieuwers

Met onze prijswinnende aanpak helpen we jouw software-ideeën om te zetten in een succesvol softwareproduct!

× LarAward