Voor het laatste geactualiseerd op

WordPress is welbekend en ook nog eens enorm populair. Het is het meest gebruikte content management systeem ter wereld. Toch is WordPress niet in alle gevallen de beste optie als basis voor een website. Wanneer kies je wel en wanneer kies je niet voor WordPress? En wat zijn dan de alternatieven?

Waarom WordPress zo populair is

Sinds WordPress in 2003 op de merkt kwam, heeft het CMS de wereld in sneltreinvaart veroverd. De cijfers over het aantal websites dat op deze software draait, verschillen, maar het gaat om een ruime meerderheid. Logisch, want werken met WordPress heeft veel voordelen. Het grootste pluspunt: je hoeft weinig kennis te hebben van programmeren om een mooie website op poten te zetten. Ook een groot voordeel is het feit dat het populaire CMS goed uitbreidbaar is en dat er talloze WordPress-experts zijn die je kunnen helpen als je vastloopt.

WordPress is van oorsprong bedoeld om blogs en informatieve websites mee te bouwen. Het is een kant-en-klare oplossing waaraan je min of meer je eigen draai kunt geven met behulp van eindeloos veel thema’s en plug-ins. Je kunt zelfs je eigen WordPress-thema ontwikkelen. En ook voor meertalige websites kun je met een WordPress multi-site goed uit de voeten.

Klinkt allemaal ideaal, maar er zijn ook redenen om vooral niet voor WordPress te kiezen.

Nadelen van WordPress

Het grootste nadeel van WordPress? Eigenlijk is dat hetzelfde als het grote voordeel: WordPress is een systeem dat is ontworpen met een bepaald doel voor ogen, het delen en visualiseren van visuele en tekstuele informatie. Feitelijk bestaat WordPress uit software waarmee je pagina’s, berichten en reacties toont op je site. Dat maakt het minder geschikt voor websites die veel complexere gegevens bevatten. Maar er zijn nog een paar zaken waarmee je rekening moet houden:

  • WordPress onderhouden kost tijd. Zo moet je regelmatig het WordPress-systeem updaten, net als de thema’s en de plug-ins. Daarnaast zul je ook andere ins en outs onder de knie moeten krijgen als je werkt met WordPress. Hoe voeg je media of een tabel toe aan je tekst, welke technische SEO-maatregelen moet je nemen en hoe pas je een lettertype aan in de basis? Het kan even duren voordat je echt goed kan omgaan met het systeem. Wil je unieke zaken of je design wijzigen, dan komt er toch ook al snel wat programmeren om de hoek kijken. Werken met WordPress kan dan toch nog ingewikkeld worden.
  • WordPress is in de basis gratis. Wil je gebruik maken van wat meer geavanceerde (premium) thema’s of plug-ins, dan zul je alsnog moeten betalen. Ook voor het inschakelen van een programmeur om maatwerk toe te laten voegen betaal je geld.
  • Wanneer je gebruik maakt van een bestaand thema dan is een WordPress website nooit helemaal origineel ook al is de keuze in thema’s en plug-ins enorm.
  • De databasestructuur is niet ingericht op grote en afwijkende datasets. Alhoewel je met de nodige extra aanpassingen hier nog een stap mee in de goede richting kunt maken zijn er limieten aan de hoeveelheid informatie waarbij WordPress goed uit de verf komt.

Door deze minpunten kan het zijn dat WordPress minder geschikt is voor jouw website of webapplicatie.

Lees ook: WordPress updaten: do’s en dont’s Lees ook: Wat kost een WordPress website? Lees ook: Wat kost een WordPress webshop?

Wanneer niet kiezen voor WordPress?

Er zijn geen definitieve regels voor het wel of niet kiezen voor WordPress. WordPress is niet per se slecht of goed, maar kan wel slecht of goed uitpakken voor jouw project. Om dat te bepalen, zijn er richtlijnen. Zo kan het in de volgende situaties beter zijn om een andere oplossing te kiezen:

  • Als de website erg groot is en/of veel data bevat die moeten worden opgeslagen en verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een grote webwinkel (meer dan 100.000 producten). Het WordPress CMS is hier eigenlijk niet op berekend en wordt dan al snel traag;
  • Indien je veel complexe functionaliteiten met elkaar wenst te combineren. WordPress kent een hoop uitbreidingen. Wanneer je teveel zaken met elkaar wenst te combineren (plug-ins stappelen) dan wordt instabiliteit en een tragere laadtijd in de hand gewerkt. Zo kan het toevoegen van een meertaligheidsmodule er voor zorgen dat het aantal producten waarmee jouw webshop snel blijft flink wordt gereduceerd. Dit komt o.a. omdat deze vertaalde versies van jouw producten apart worden opgeslagen in de database. Mocht je daarnaast meerdere plugins gebruiken die allemaal samenwerken met een specifiek onderdeel van je website, het afrekenproces of de facturen bijvoorbeeld, dan kunnen er conflicten ontstaan.
  • Als de website vooral heel stabiel moet zijn. WordPress-thema’s en -plug-ins zijn ontworpen door andere en veelal verschillende partijen. Dat kan risico’s met zich meebrengen. Er kan bijvoorbeeld iets misgaan bij het updaten, of een bepaalde plug-in wordt niet langer voorzien van updates. De veiligheid en stabiliteit van de site komt dan in gevaar. Een goed updateproces en een kritische blik op je plugins kan dit risico echter sterk reduceren;
  • Als de website veel ongebruikelijke functionaliteiten bevat en uniek is in zijn soort. Alhoewel je met WordPress ook unieke functionaliteiten zelf kunt ontwikkelen en deze als plugin aan je website kunt toevoegen dien je ervoor te waken dat dit binnen het project de overhand krijgt. WordPress is immers een kader waarmee bij de ontwikkeling rekening gehouden dient te worden. Indien jouw project grotendeels bestaat uit unieke functionaliteiten dan ontwikkel je deze sneller en beter zonder dit kader. In dat geval kies je ervoor om hetgeen WordPress te bieden heeft zelf bij te bouwen in plaats van hetgeen WordPress niet biedt aan WordPress toe te voegen.

In bovenstaande situaties heeft de website meer of andere features nodig dan WordPress kan bieden.

Hoe dan ook: als WordPress niet de beste oplossing is, welk systeem kun je dan gebruiken als basis voor je webapplicatie?

Persoonlijk advies over jouw project?

Vertel ons waar we je mee kunnen helpen:

Bob van Biezen - Co-founder Web Whales
Ik help je graag een stap verder in jouw project!

WordPress of iets anders?

Naast WordPress zijn er nog heel veel andere mogelijkheden om je website mee op te bouwen. Welk alternatief voor WordPress het beste is, hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste vraag is daarbij: in hoeverre wil je de website helemaal zelf opbouwen? Het voordeel van WordPress is dat er een basis is van waaruit je kunt starten, waardoor je zelf niet direct de codes in hoeft te duiken maar dit wel mogelijk is indien gewenst.

Er zijn ook systemen waarbij je nagenoeg alles zelf kunt invullen. Je bouwt de site dan ‘from scratch’. De mogelijkheden zijn dan letterlijk eindeloos, maar de keerzijde is dat je veel meer tijd en moeite investeert. Of geld, als je ervoor kiest om dit uit te besteden aan een professional.

Aan de andere kant zijn er methoden die je nog net iets meer werk uit handen nemen dan WordPress al doet. Deze systemen zijn er op gericht om zelf, zonder kennis van programmeren een website te kunnen configureren. Hiermee kun je door middel van kant-en-klare blokken in no-time je site opbouwen. Deze systemen worden veelal aangeboden inclusief de hosting van jouw website. Een kind kan de was doen. Een originele site zal het misschien niet opleveren, maar het gemak van deze methode is natuurlijk ongeëvenaard.

Voordat je een alternatief voor WordPress kiest, is het dus goed om jezelf het volgende af te vragen:

  • Wat heeft de site nodig? Moet het een volledig unieke, op maat gemaakte website worden die voldoet aan specifieke, complexe technische eisen? Of is een simpele informatiepagina met een aantrekkelijke opmaak al voldoende?
  • Hoeveel tijd, moeite en/of budget kan en wil je uitgeven aan het systeem? Ga je alles zelf doen en heb je daarvoor de juiste kennis paraat? Kies je toch liever voor een systeem waarbij de grote lijnen al zijn ingevuld? Of besteed je alles uit omdat je geen tijd hebt?

Pas als je dit goed voor ogen hebt, kun je beoordelen welke oplossing het beste bij jouw situatie past.

Alternatieven voor WordPress

Mocht je ervoor kiezen om WordPress niet te gebruiken, dan zijn dit een aantal veel gebruikte alternatieven:

–  Drupal. Dit open source-cms komt goed uit de verf bij grote en veeleisende projecten, zoals een intranet of een online community. Drupal vereist meer technische kennis aan de ontwikkelingskant. Daar staat tegenover dat je met Drupal veel meer mogelijkheden hebt bij het opbouwen van een stabiele en unieke website. Voor de eindgebruiker is een Drupal-website wel relatief eenvoudig.

Magento. Dit systeem is vooral geschikt voor grotere webwinkels met een omzet vanaf € 500.000 per jaar.

Lees ook: de verschillen tussen WordPress en Magento.

Wix of Jimdo. Drag-and-drop-systeem waarmee je eenvoudig een site opzet. Goede keuze als je een eenvoudige, algemene website wilt zonder al te veel poespas. Wix is eenvoudiger in gebruik dan WordPress maar biedt ook veel minder mogelijkheden als het gaat om het uitbreiden van functionaliteiten en het aanpassingen van de stijl.

Met welke CMS werken wij?

Bij Web Whales werken we vaak met WordPress; het is een veelzijdig content managementsysteem waarmee we al voor veel opdrachtgevers een website hebben gebouwd. Maar soms vraagt een project om een andere benadering, bijvoorbeeld als de eisen erg specifiek zijn. In dat geval bouwen onze experts de webapplicatie op maat. Wij werken zelf niet met andere systemen, zoals Drupal, Magento of Joomla.

Wil je meer weten over de verschillen tussen WordPress en andere systemen? Heb je hulp nodig bij het kiezen voor het juiste CMS? Of wil je het ontwikkelen van je webshop, website of webapplicatie helemaal aan ons overlaten? Bel of mail ons. We helpen je graag.

Geschreven door

Stel je vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Winnaar LarAwards 2024 zoekt vernieuwers

Met onze prijswinnende aanpak helpen we jouw software-ideeën om te zetten in een succesvol softwareproduct!

× LarAward