Voor het laatste geactualiseerd op

Je wilt graag een nieuwe website beginnen, er zijn talloze content management systemen(CMS), waarvan WordPress en Joomla! de grootsten zijn. In dit artikel wordt er uitgelegd welke kwaliteiten Joomla! en WordPress van elkaar onderscheiden en wordt er duidelijk wat de negatieve punten zijn van beide CMS systemen.

Embed deze infographic op uw website:

Delen op uw website is toegestaan, zolang deze een follow link naar het artikel en de homepage bevat.

<p><a href=”https://webwhales.nl/wordpress-vs-joomla/”><img src=”https://webwhales.nl/wp-content/uploads/2016/01/Infographic-WP-vs-Joomla-NL-e1453802658999.png” alt=”WordPress vs Joomla! infographic” width=”960″ border=”0″ /></a>Bron: <a href=”https://webwhales.nl/wordpress-vs-joomla/”>WordPress vs Joomla! infographic</a> van <a href=”https://webwhales.nl/”>Web Whales</a></p>

WordPress

WordPress is gestart als Blog systeem, alle functies in WordPress zijn om het blog systeem heen gebouwd. Dit is ook erg duidelijk te merken tijdens het development en tijdens het beheren van een WordPress website. Het is daarom ook erg gemakkelijk om een nieuw blog bericht aan te maken of een nieuwe pagina aan te maken.

WordPress heeft van zichzelf (kale versie van WordPress, zonder plugins) niet heel erg veel opties, dat is ook wat WordPress zo aantrekkelijk maakt (uitbreidbaarheid tot eigen behoeftes).

WordPress is met 25,2% van alle websites verreweg de meest populaire CMS. Onder de CMSen heeft het een marktaandeel van 58,8%, dus meer dan alle andere systemen bij elkaar.

Dankzij de grote markt van plugins (waarvan heel veel gratis) is het goed mogelijk om een simpele WordPress website te voorzien van sliders, reviewformulieren, contactformulieren enzovoorts.
Gratis plugins zijn niet per definitie slecht, gratis plugins bieden meestal minder mogelijkheden. Dit is over het algemeen geen probleem aangezien plugins aangepast kunnen worden. Bij betaalde plugins is dit vaak niet nodig, zij hebben meerdere opties/mogelijkheden waardoor je minder snel iets mist in de plugins. Ook hebben betaalde plugins meestal veel betere customer support (dit is niet gegarandeerd).

Joomla!

In 2000 heette het nog Mambo, maar nu heet het Joomla!. Dit CMS loopt al een tijd mee.
Een van de grootste nadelen van Joomla! is altijd geweest dat het interface er rommelig uit zag. Dit was voor het geval wanneer er veel externe plugins werden gebruikt, dit zorgde voor lange zoektochten door de instellingen. Gelukkig is dit flink veranderd met de komst van Joomla! 3, het interface is nu vele malen overzichtelijker.

Joomla! is met 2,8% het op één na meest gebruikte CMS op het internet. Het marktaandeel van 6,5% geeft het nog steeds een sterke positie tussen de CMSen.

Joomla! is lange tijd het meest gebruikte CMS geweest, dit kwam destijds door een aantal zaken. Hoewel Joomla! niet altijd even overzichtelijk is geweest heeft het wel altijd een vriendelijk interface gehad. Destijds heeft dit veel gebruikers getrokken om het systeem toch eens te proberen. Joomla! heeft hiermee een grote community opgebouwd, hierdoor is er ook erg veel informatie over Joomla! te vinden op het internet.

Joomla! bestaat al enige tijd, maar toch heeft het lange tijd stil gestaan. Na de verandering van naam is er nagenoeg niet veel veranderd aan het CMS, er zijn weinig echt vernieuwende functionaliteiten toegevoegd. Toch gaat dit beter sinds de komst van Joomla! 3. Nieuwe functies zoals: Multi-language, auto-update functie, meer opties die gebruikers specifieke rechten geven. Joomla! maakt nu gebruik van een modernere manier van updaten.

Design van de website

Het CMS heeft weinig tot geen effect op het uiterlijk van de website. Het uiterlijk wordt namelijk bepaald door het thema, wat eigenlijk altijd gepaard gaat met een CMS. Voor beide systemen is er een uitgebreid assortiment aan thema’s beschikbaar, dus voor iedereen is er altijd wel iets dat aansluit of dat aangepast kan worden op jouw wensen en ideeën.

Aangezien het ontwikkelen op een CMS vooral draait om het hebben van een goed thema, is het belangrijk om in gedachten te houden dat WordPress véél meer thema’s ter beschikking heeft.

Gebruiksgemak

Als het aankomt op het toevoegen van artikelen of pagina’s, dan zijn beide CMS systemen hier uitermate geschikt voor. Beide systemen gebruiken een editor die ervoor zorgt dat je direct ziet hoe jouw artikel eruit komt te zien. Deze editors bepalen grotendeels het gebruiksgemak.

De mogelijkheid van het aanpassen van het uiterlijk van de website is erg thema gebonden. Het CMS is niet verantwoordelijk voor uiterlijke aanpassingen. Het updaten van WordPress zelf is erg gemakkelijk, dit kan eenvoudig gedaan worden via FTP of via het WordPress paneel zelf. Voor Joomla! komt het minder vaak voor dat het systeem een update krijgt (Joomla! heeft een kleinere community), toch staat er op de website van Joomla! erg duidelijk aangegeven hoe het systeem geupdate moet worden.

Lees ook: WordPress updaten: do’s en dont’s

Het toevoegen van plugins aan het CMS is voor zowel WordPress als Joomla! erg eenvoudig, beide systemen hebben een pagina waar thema’s gedownload kunnen worden. En voor beide partijen is het ook mogelijk om plugins te kopen van externe sites zoals Codecanyon.

Snelheid

Beide CMS systemen hebben plugins tot hun beschikking om caching mogelijk te maken. Wel is het zo dat WordPress een grotere community heeft, hierdoor is er dus meer kans dat plugins die deze dienst verlenen langer up to date blijven als er voor WordPress gekozen wordt. Om websites snel te maken wordt er vaak gebruik gemaakt van het combineren van scripts, dit kan met plugins gebeuren. Voor WordPress is het ook mogelijk om dit in het _Child bestand van het thema te doen.

Over het algemeen is de core van Joomla! zwaarder dan WordPress, WordPress is een lightbased script(lichter voor je server).

SEO/Vindbaarheid

Beide systemen maken gebruik van optimalisatie via plugins, hierdoor zijn er veel mogelijkheden om je website beter vindbaar te maken op google en andere zoekmachines. Standaard mogelijkheden zoals het maken van een sitemap en het toevoegen van meta tags wordt door beide systemen ondersteund. Maar omdat de community van WordPress vele male groter is, zijn er hier ook meer plugins voor. Ook zijn deze plugins van betere kwaliteit (zie bijvoorbeeld de plugin van Yoast ), dit komt doordat WordPress een veel grotere community heeft. De SEO plugins die er voor Joomla! zijn worden minder goed bijgehouden dan die van WordPress (niet gelijk aan de laatste versie van Joomla!, plugins worden niet goed meer bijgehouden omdat de community minder mensen telt).

Beveiliging

WordPress
Doordat het het meest populaire CMS in de wereld is wordt WordPress vaak als doelwit gekozen door hackers. Gelukkig is WordPress gebouwd met zeer veilige code en reageert het snel op beveiligingslekken. WordPress heeft ook een updatesysteem waardoor WordPress websites eenvoudig bijgewerkt worden wanneer een beveiligingspatch is uitgebracht.

WordPress websites kunnen verder beveiligd worden met automatische backups, tweedelige authenticatie en andere goed werkende beveiligingsopties.
Er is een ingebouwd systeem dat updates van thema’s en plugins toont wanneer deze beschikbaar zijn. Zo kunnen beveiligingslekken van oudere plugin en themaversies gauw gezien en opgelost worden.

Lees ook: WordPress website gehackt: wat nu?

Joomla
Joomla lijkt in vele opzichten op WordPress als het op beveiliging aankomst. Ze zijn actief bij het reageren op beveiligingslekken en repareren deze redelijk snel. Bij Joomla is het echter aan de gebruiker om de website, templates en extensions up to date te houden.

Er zijn extensions die het mogelijk maken backups te maken van de Joomla website. De beveiliging is ook te verbeteren door dezelfde goed werkende beveiligingsopties toe te passen, net als bij WordPress.

Plugins

Aangezien we twee CMS systemen met elkaar vergelijken, is het ook noodzakelijk om het wat uitgebreider te hebben over de plugins die beschikbaar zijn voor beide systemen.

 • WordPress
  Voor WordPress zijn er meer dan 40.000 gratis plugins beschikbaar op de officiële WordPress website (hier zitten natuurlijk ook lite versions bij versies die minder mogelijkheden bieden dan de betaalde versie). Op Codecanyon heeft WordPress ook nog ruim 4000 betaalde plugins. Natuurlijk betekent meer niet automatisch ook beter, maar dit geeft wel aan hoe actief de community is.
 • Joomla!
  Voor Joomla! zijn er zo’n 7.500 plugins beschikbaar op de officiële Joomla! website waarvan bijna 4.000 betaald. Op Codecanyon heeft Joomla! ruim 180 betaalde plugins. Dit is aanzienlijk minder als je het vergelijkt met het aantal plugins van WordPress, dit is een groot probleem voor Joomla! aangezien er steeds minder mensen Joomla! gaan gebruiken als er zo weinig plugins beschikbaar zijn (vergeleken met WordPress).

Het is heel erg duidelijk dat als je gebruik gaat maken van meerdere plugins en deze ook echt nodig hebt , en niet heel goed bent in het aanpassen van bestaande plugins is WordPress een betere partij. Dit komt omdat het aanbod simpelweg veel groter is.

Thema’s

Allebei de CMS systemen hebben gratis en betaalde thema’s (templates voor Joomla!). Deze getallen zijn gebaseerd op de grootste thema-aanbieder themeforest [link naar themeforest] en enkele themadirectories. Er zijn nog vele 3rd-party-developers met zelfgemaakte thema’s waar geen overzicht van is.

 • WordPress
  Op de officiële WordPress website zijn er ruim 2.100 gratis up-to-date thema’s beschikbaar om te gebruiken. Themeforest heeft er meer dan 6.000 betaalde beschikbaar.
 • Joomla!
  Op themeforest zijn er meer dan 740 betaalde templates en ruim 720 gratis van versie 3.x uit de joomla24 collectie.

Wanneer het best te gebruiken?

Zoals in dit artikel beschreven zijn er bepaalde dingen die de twee content management systems van elkaar onderscheiden, voor de duidelijkheid nog een advies wanneer je het één wel moet gebruiken en waarom niet.

Wil je een webshop laten maken dan zijn beide systemen minder geschikt (neemt niet weg dat kleine webshops goed mogelijk zijn). Een systeem als Magento of Lightspeed zijn hier betere keuzes voor.

Persoonlijk advies over jouw project?

Vertel ons waar we je mee kunnen helpen:

Bob van Biezen - Co-founder Web Whales
Ik help je graag een stap verder in jouw project!

WordPress

Waar kan ik WordPress het beste voor gebruiken?

 • Eenvoudig te onderhouden websites.
 • Blogs met of zonder meerdere auteurs.
 • Kleine tot middelgrote websites.

Wanneer is het beter om geen WordPress te gebruiken?

 • Websites die gevoelige data bevatten.
 • Sociale websites of websites met zeer veel co-creatie.
 • Complexe E-commerce websites.

Hoe is WordPress in het gebruik?
WordPress is vrij gemakkelijk te beheren door de klant, WordPress heeft geen hoge drempel qua complexiteit. Het is vrij makkelijk te begrijpen voor mensen die hier geen ervaring mee hebben. Hierdoor is het erg gemakkelijk te beheren.

Joomla!

Waar kan ik Joomla! het beste voor gebruiken?

 • Sociale netwerken of intranetten.
 • Websites die schaalbaar moeten zijn.
 • Kleine tot middelgrote E-commerce websites.

Wanneer is het beter om geen Joomla! te gebruiken?

 • Kleine, statische websites met weinig onderhoud.
 • Websites die beheerd moeten worden zonder developers.
 • Complexe E-commerce websites.

Waar een wil is, is een weg. Het is mogelijk om dergelijke websites te maken, want met 3rd party plugins kom je natuurlijk wel een groot eind. Het is afgeraden in het eerste geval omdat daar Joomla! niet nodig voor is, in het tweede geval is de leercurve van Joomla! te stijl voor mensen die geen tijd hebben om het te leren en geen achtergrondkennis hebben in programmeren. Het laatste is beter realiseerbaar met systemen als Magento of Lightspeed.

Hoe is Joomla! in het gebruik?
Gemiddeld. De interface ziet er vriendelijk uit, verder zien bepaalde onderdelen er onlogisch en rommelig uit (vooral het backend control panel). Joomla! vereist in tegenstelling tot WordPress iets meer uitleg richting de klant.

Conclusie

Winnaar: WordPress

Bij het kiezen van een CMS moet je goed bedenken welke functionaliteiten nodig zijn om jouw website te realiseren. Ook al kan Joomla! gebruikt worden voor grotere, complexere websites, door het grotere aanbod van themas en plugins, de groei en het marktaandeel is WordPress zonder twijfel de betere keuze in de meeste gevallen.

Heb je vragen of opmerkingen omtrent dit artikel? Stel ze dan gerust contact.

Geschreven door

Stel je vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *